Unge skal lære at styre deres økonomi

Derfor er bankrådgivere og andre taleksperter i denne uge på besøg i østjyske folkeskoleklasser

01:41

1 af 2

50.000 unge står som dårlige betalere i skyldnerkartoteket RKI, og rigtig mange har mere end svært ved at overskue deres egen økonomi. Derfor sætter skolerne nu fokus på penge i en hel uge. Et af de steder, hvor det foregår, er på Rundhøjskolen i Aarhus.

Her har der mandag både været oplæg for de ældste klasser i hallen samt undervisning af en bankrådgiver i klasserne. Faktisk er de østjyske unge ikke de værste, når det kommer til at klare de økonomiske udfordringer. Men der er stadig plads til forbedring.

Gælden er på vej ned: Færre i RKI

- De unge skal blive bedre til at tage ansvar og bedre til selv at styre, hvad de har af udgifter kontra indtægter. De skal ikke lade andre styre økonomien, forklarer afdelingsdirektør hos Jyske Bank i Aarhus, Annie Lorentzen.

Men som sagt er de faktisk ikke så dårlige til netop det i Østjylland. De værste findes i stedet i Vest- og Sydsjælland.

Ingen problemer hos Leyla

- Vi ser desværre, at de unge mennesker optager dumme og dyre forbrugslån, lyder det fra Annie Lorentzen.

Sådan nogle har Leyla Al-Akapi fra 8. klasse på Rundhøjskolen dog ikke. Hun har rigtig godt styr på finanserne, og har allerede en plan for fremtiden klar. Også i forhold til hvad børneopsparingen skal bruges på.

Flyt - og få gæld eftergivet

- Jeg vil gerne rejse til Los Angeles efter gymnasiet, når jeg er fyldt 18 år, siger hun.

Derefter skal Leyla Al-Akapi læse til politiker eller journalist, som hun også håber, at der er penge til overs til.

Du kan se hele indslaget om pengeugen øverst på siden.