Unge lærer om eget DNA

Unge fra hele landet samlet til genforskning

Foto: Colourbox

I dag valfarter 630 gymnasieelever fra det meste af landet til Aarhus Universitet for at høre, hvad deres gener kan fortælle om dem og deres forfædre. Det sker som led i projektet Hvor kommer du fra? hvor forskere fra Centre for Biocultural History i dag præsenterer resultaterne af prøverne.

Forskere fra Aarhus Universitet har indsamlet genetiske og personhistoriske data fra et udvalg af gymnasieklasser over hele landet, og de unge har frivilligt doneret det nødvendige DNA-prøver.

Og prøverne viser, at der er store forskelle på generne, alt efter hvor du kommer fra i landet.

- Jydernes DNA ser ud til at være mere beslægtet med Storbritannien end sjællænderne, der omvendt har større slægtskab med Østeuropa, hvilket afspejler historisk indvandring. Dette er noget vi vil undersøge yderligere, når vi graver os mere ned i de data, vi har fået fra gymnasieeleverne, siger Thomas Mailund, en af forskerne bag projektet, i en pressemeddelelse.

Projektet 'Hvor Kommer Du Fra' er støttet af Undervisningsministeriets Tips- og Lottopulje. Du kan se mere om jagten på den genetiske historie i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30 i aften.