Unge: Kend jeres rettigheder

Unge bliver udnyttet på arbejdsmarkedet

Hvis du er under 18 år, må du ikke arbejde i lokaler, hvor der bliver serveret alkohol. Men det er de ligeglade med i Horsens.

Godt halvdelen af caféerne og restauranterne i Horsens og omegn bryder nemlig den regel.

- Reglerne er lavet for at beskytte de unge. Derfor er det meget alvorligt at reglerne ikke tages seriøst, siger Anne Hegelund, koordinator for Jobpatruljen i Østjylland.

Mangler oplysning

Jobpatruljen har igen i år fundet mange eksempler på, at unge bliver udnyttet af deres respektive arbejdsgivere. Tilsyneladende makker de stakkels unge arbejdstagere ret - uanset om det er lovligt eller ej.

- Der mangler mere oplysning på området. Nogle af dem vi snakker med kender ikke reglerne, men der er også andre, som vælger at se igennem fingre med dem, siger Anne Hegelund.

Hver fjerde fritidsjobber arbejder også mere end det er tilladt. Det er for lange vagter i skoleperioden og for mange timer på en gennemsnitlig arbejdsuge, som er det typiske problem.

Jobpatruljen besøgte virksomheder i Horsens og omegn fra mandag 15. til den 17. juli.

Jobpatruljen finansieres af HK og 3F, men arrangeres og køres af unge frivillige, der giver en del af deres sommer til andre unge med fritidsjob.