Unge fravælger slagterfaget: Torben mangler svende og lærlinge

Færre unge vælger en fremtid som slagter

02:08

Flæskesteg, and og medister. Slagterne har rygende travlt her op til jul. Men i Hou har den lokale slagtermester et problem. Han kan nemlig ikke skaffe personale nok - og han er ikke alene. ifølge brancheforeningen er der generelt problemer med, at alt for få unge har lyst til at være slagtere.

I Hou Mesterslagter er lyset slukket mandag og tirsdag. Torben Enghøj , der er slagtermester i butikken, mangler slagtersvende og lærlinge, og derfor er han nødt til at holde lukket de to dage hver uge.

Læs også Dansk Supermarked introducerer vegansk hakkekød

De par seneste år har butikken forgæves søgt en slagtersvend.

- Men det har vi nu droppet. I løbet af de to år har der stort set ikke været nogle ansøgere, siger Torben Enghøj.

Nu er håbet at finde en lærling i stedet.

- Hvis vi er heldige, kommer det til at gå, som det plejer. At der kommer én og spørger på jobbet, og så bliver det vedkommende, vi tager, siger slagtermesteren.

Færre tager uddannelsen

Det er ikke kun i butikkerne, slagterne mangler. Det gør de også på uddannelsesinstitutionerne.

Læs også 300 slagteri-arbejdere strejker i Horsens

- Gennem nogle år har der simpelthen været en nedgang i antallet af elever, der søger uddannelsen, siger Inger Petersen, uddannelseschef på Skolen for trends og gastronomi i Aarhus.

Det er i modsætning til eksempelvis gastronomuddannelsen, som er meget populær.

01:50

VIDEO: Jacob Vanggaard, butikschef hos slagter Theilgaard i Aarhus, har 11 års erfaring i branchen: Det er et spændende fag 

Luk video

- Vi forbinder det (slagterfaget, red.) meget med at skære kød, men det lærer vi jo også lidt om her på gastronomuddannelsen. Heldigvis, for det er rigtig fedt at prøve, men vi får meget mere med om at lave selve maden også, selvom de jo også får lidt. Hvor vi bliver rigtig gode til det, så bliver de middelmåde til det, siger Rasmus Schelde, gastronomelev fra Aarhus. 

Studiekammeraten Sabina Sandberg tilføjer:

- Men så bliver de meget bedre til at skære kød, men det er ærgerligt, der ikke er flere. 

Rasmus Schelde og Sabina Sandberg er gastronomelever i Aarhus.

Det er meget mere end bare blod

Som et af flere tiltag har man ændret uddannelsens navn fra detailslagter til gourmetslagter for at tiltrække flere elever.

- Nogle elever tror, at uddannelsen udelukkende er noget med blod at gøre, blod på tøj, blod på gulvet, blod på borde og det hele, og de kender slet ikke de fine nuancer, som uddannelsen også har, siger Inger Petersen.

Læs også Flere østjyder får en lærerplads: - Det er meget glædeligt

Og der ligger også meget mere i jobbet, hvis man spørger slagtermesteren i Hou.

- Vi laver selv røget varer, spegepølser med videre, og her i julen laver vi sylter, blodpølser, kålpølser og alt det håndværk, som der var i gammel tid, det laver vi stadigvæk fuldstændig ligesom dengang, siger Torben Enghøj, der selvom han mangler hænder i butikken har styr på alle juleordrerne, så ingen kunder kommer til at mangle noget.

I videoen øverst på siden kan du høre mere om slagtermesterens problemer og mere om de generelle udfordringer med at få flere ind i faget.