Ung østjyde: Det flyder med steroider i fitnesscentre

Anti Doping Danmarks arbejde i fitnesscentre er ikke godt nok. Sådan lyder kritikken fra en række østjyske fitnesscentre og flere bodybuildere, der træner i centrene

02:18

Der bliver taget og solgt steroider helt uden opsyn i mange danske fitnesscentre. 

Det fortæller en anonym kilde til TV 2 | ØSTJYLLAND. Han har flere bekendte, der sælger og tager steroider til trods for, at de træner i centre, der har en samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark. 

Kun halvdelen af alle danske fitnesscentre er medlem af Anti Doping Danmark. De resterende er der ingen kontrol med, og det åbner op for et steroidemarked. 

Selvom mange af mine venner er blevet udpeget til dopingkontrol, er de sluppet uden om stort set hver gang

Anonym kilde

- Selvom mange af mine venner er blevet udpeget til dopingkontrol, er de sluppet uden om stort set hver gang. Man kan enten fortælle en løgnehistorie om, at ens kone er ved at føde, eller at man skal på arbejde. Sådan har vi flere gange undgået urinprøver, fortæller den anonyme østjyde til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det er for let at snyde Anti Doping Danmark, fortæller en anonym kilde til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han fortæller desuden, at Anti Doping Danmark er meget tydelige og letgenkendelige, når de kontrollerer et center.

Doperne sender advarselbeskeder rundt eller får hjælp fra hinanden i tilfælde af, de skal afgive en urinprøve.

Nogle af mine bekendte har altid syntetisk tis med sig, når de træner. Så gemmer de det nede i underbukserne, så de altid kan give en ren test.

Anonym kilde

 

Andre er mere forberedte på et møde med Anti Doping Danmark.

- Nogle af mine bekendte har altid syntetisk tis med sig, når de træner. Så gemmer de det nede i underbukserne, så de altid kan give en ren test, fortæller den anonyme østjyde.

Den historie bakkes op af flere kilder i fitnessmiljøet. De fortæller uafhængigt af hinanden, hvordan det er lykkedes dem at snyde med urinprøver ved dopingkontrol. 

Utilfredshed med Anti Doping Danmark

Anti Doping Danmark er en selvejende institution under Kulturministeriet, der bekæmper doping i Danmark. 

Et medlemsskab hos Anti Doping Danmark koster 6000 kroner årligt pr. center, og det er op til fitnesscentrene selv, om de vil være medlem eller ej.

Men det er langt fra alle centre, der er tilfredse med deres medlemsskab.

Flere østjyske fitnesscentre fortæller til TV 2 | ØSTJYLLAND, at de ikke føler, de får nok for deres penge: Anti Doping Danmark kommer for sjældent på besøg. 

Læs også Politiet til kamp mod doping

Desuden kan centrene ikke få den nødvendige hjælp, hvis de har mistanke om steroider i deres center.

- Der manglede helt klart fleksibilitet i samarbejdet. Hvis jeg havde brug for Anti Doping Danmark klokken 22 om aftenen, så kunne de ikke komme. Og det er jo sent om aftenen, de steroidefyldte typer vælger at træne, fortæller Anders Steffensen, der er indehaver af syv østjyske Fit og Sund-centre.

Derfor har han nu taget den ultimative konsekvens og meldt sine syv fitnesscentre ud af Anti Doping Danmarks samarbejde. I stedet har han taget sagen i egen hånd. 

00:34

VIDEO: Anders Steffensen fortæller om samarbejdet med Anti Doping Danmark.

Luk video

- Jeg arbejder med forebyggelse, men det var der ikke noget af hos Anti Doping Danmark. De arbejder med skræmmekampagner og karantæne, hvis nogen er på steroider i stedet for at hjælpe folk ud af det, fortæller Anders Steffensen.

Han synes, der manglede vejledning og hjælp til de, der har et forbrug af træningspræparater i stedet for at smide dem ud.

Og ifølge ham var udsmidning det eneste, der skete, når han en sjælden gang i mellem fik besøg af Anti Doping Danmark. 

Læs også Bodybuilding uden doping

- Jeg har centre, der aldrig nogensinde har fået et besøg. Og det er helt normalt, hvis de kun kommer forbi hvert andet år. Og det vil jeg ikke betale i dyre domme for, siger Anders Steffensen.

Nok for pengene?

Prisen for et samarbejde med Anti Doping Danmark har været for høj. Det erkender branchedirektør hos Dansk Fitness og Helse Organisation, Morten Brustad. Han har netop indgået en ny samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark.

- Vi vurderer løbende, hvor der er størst behov for Anti Doping Danmark. Derfor er det klart, at de mindre centre kan føle, de ikke får nok for pengene, hvis de kun sjældent får besøg. Derfor er prisen nu også blevet sat markant ned, så alle centre har mulighed for at fortsætte samarbejdet, siger Morten Brustad, der er branchedirektør hos Dansk Fitness og Helse Organisation. 

00:33

VIDEO: Morten Brustad forholder sig bl.a. til kritikken i forhold til prisen på medlemskab hos Anti Doping Danmark.

Luk video

Ærgerlig over kritik

Hos Anti Doping Danmark gør det indtryk, at indehaveren af Fit og Sund-centrene har været utilfreds med samarbejdet.

- Vi må tage på os, at vi ikke har været dygtige nok til at formidle, hvad det er for en aftale, man laver, siger fitnesskonsulent Malene Johannisson og henviser til Fit og Sunds kritik af blandt andet manglende fleksibilitet. 

02:50

VIDEO: Malene Johannisson fra Anti Doping Danmark er ked af fitnesskæden Fit & Sunds kritik.

Luk video

Fitnesskonsulent Malene Johannisson fortæller, at Anti Doping Danmark har været på besøg ni gange hos Fit og Sund i perioden fra 2015 til 2016, hvor kæden valgte at melde sig ud af antidoping-samarbejdet.

-    Fitnesskonsulenten vurderede, at centret slet ikke havde den slags problemer (med steroider, red.). De har en helt anden medlemsskare og nogle helt andre aktiviteter. 

I forhold til den anonyme østjydes påstand om, at det kan lade sig gøre at snyde med urinprøver, er svaret:  

- Vi går med på toilettet for at sikre os, at urinen kommer ud af det menneske, som er indkaldt til dopingkontrol, siger Malene Johannisson og afviser dermed påstanden om snyd.