Ung kvinde får erstatning

Censor nægtede at give håndtryk til studerende

Foto: Colourbox

En 20-årig kvindelig HF-elev er blevet tilkendt erstatning, efter at en censor fra Horsens nægtede at give hende hånden.

Det står fast, efter at Ligebehandlingsnævnet har behandlet sagen. Nævnet har afgjort, at den 20-årige kvindelige studerende skal have 2.500 kroner i erstatning.

Den kvindelige elev fik kort før sin matematikeksamen på Herning HF og VUC en mail, hvor hendes lærer meddelte, at hendes censor ikke ville give hende hånden til eksamen.

"Vores censor har meddelt mig, at han ikke ønsker at give hånd til kvinder. Så det vil nok være en god idé ikke at forsøge at give ham hånden. I hvert fald er I nu advarede, så I ikke i eksamenssituationen skal blive forvirrede over det", lød det blandt andet i mailen.

Censoren forklarede efterfølgende, at det var af religiøse årsager, at han ikke kunne give håndtryk til de kvindelige elever.

Se: Glad for håndtryks-erstatning

Ligebehandlingsnævnet lægger vægt på, at beskeden fra censor er "omfattet af ligebehandlingslovens forbud mod chikane på grund af køn, idet beskeden kunne krænke de kvindelige elevers værdighed og skabe et nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima".

Erstatningen på 2.500 kroner skal betales af censors skole, Horsens Statsskole, samt Herning HF og VUC, fordi HF-elevens lærer videresendte censors chikanerende besked til sine elever på skolen.

Sagen om håndtrykket - eller manglen på samme - satte gang i en landsdækkende debat i juni 2013.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) opfordrede dengang den kvindelige HF-elev til at rejse sagen i ligebehandlingsnævnet for at "få en juridisk vurdering" af sagen ud fra et ligestillingsperspektiv.