Undgå ulykker på motorvejen

Sådan skal du forholde dig i trafikken

Foto: Colourbox

Hvert år mister personer livet i trafikulykker på de danske motorveje, og fredag blev tre personer dræbt på E45 ved Horsens, efter en lastbilchauffør formentlig overså en kødannelse og kørte ind i bilerne foran.

Søren Troels Berg, der er specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, fortæller, at hastighed og manglende opmærksomhed ofte er årsagen til ulykker på motorvejene.

- De her sammenstød sker ofte, når trafikanterne kører hurtigere end sigtet tillader, og hvis man ikke er opmærksom på trafikken, siger Søren Troels Berg til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Han kommer her med nogle gode råd til, hvordan trafikanterne skal agere, hvis man havner bagerst i en motorvejskø.

- Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan man kan nå at agere i forhold til, hvor presset man er i forhold til at skulle nå at bremse, siger han.

Her følger nogle gode råd:

Havariblink

Man skal tænde sit havariblink, når man opdager, at der opstår kø foran en.

Orienterer dig - også i bakspejlet

Hold også øje i bakspejlet, om trafikanten bagved har opdaget kødannelsen og bremser ned. Har denne ikke det, kan du nå at undvige ud i rabatten eller nødsporet.

Hold afstand

Sørg for, at der er afstand til trafikanten foran dig, når man er bremset ned. På den måde sikrer man, at der er mulighed for at manøvre væk, hvis der kommer en bagfra, som ikke kan nå at bremse.

Brems igen

Holder man stille bagerst i en kø på motorvejen, kan det være en god idé - udover at have havariblinket tændt - at man også træder på bremsen. På den måde lyser bremselygterne også, og man får endnu mere lys til at lyse, som forhåbentlig er med til at gøre trafikanten bagved opmærksom på køen.