Uligheden historisk lav

Aarhusianere tjener ikke mere end udkantsdanskere

De seneste ti år er forskellen mellem lønindkomster i landets rige og fattige kommuner skrumpet ind. Alligevel fortsætter tilskuddene til udkantskommunerne med uformindsket styrke, skriver Berlingske.

Den økonomiske ulighed mellem landsdelene bliver stadig mindre. Forskellen på, hvad danskerne tjener i udkantsområder og i de store byområder nær hovedstaden og Aarhus, er på ti år skrumpet ind til et historisk lavt niveau, og forskellen udgør nu 3,75 procent.

Alligevel er strømmen af store millionbeløb fra de rige til de fattige kommuner, som skal sikre velfærd til alle borgere, fortsat, viser et nyt forskningsprojekt fra den borgerlige tænketank Cepos. Og det er noget, som hæmmer væksten og den samlede velstand i Danmark.

- Det har nogle omkostninger at drive fordelingspolitikken så langt, som vi gør. Fordi det bliver et mål at fastholde befolkningen på steder, hvor arbejdspladser skaber begrænset værdi i forhold til de moderne og vidensintensive arbejdspladser i bycentrene, siger forskningschef i Cepos Henrik Christoffersen til Berlingske.

Afledte jobs andre steder
Hver gang man skaber 100 job i hovedstaden, bliver der ifølge OECD afledt 20 job i det øvrige Danmark. Skabes der 100 job i Vestjylland, giver det blot syv job i hovedstaden.

Professor i geografi på Københavns Universitet Christian Wichmann Matthiessen, mener, at omfordelingssystemet trænger til en revision.

- Det er ikke samfundsøkonomisk rationelt at bruge midler på at fastholde et bopælsmønster, som markedet ikke ville fastholde.  Men det er politisk korrekt, forklarer professoren til Berlingske.

Ifølge undersøgelsen, der for første gang dokumenterer den samlede regionale omfordeling af skat, moms, overførselsindkomster samt udligning og tilskud, er der store forskelle på, hvor meget danskerne betaler til velfærd som skoler og ældrepleje.

Mens en borger i Gentofte Kommune betaler 120.000 kroner til forretningen Danmark, modtager en borger i Lolland Kommune 14.000 kroner.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger, at "pengestrømmene afspejler en balance mellem at sikre velfærd til alle og muligheden for, at initiativrige kommuner kan skabe vækst til gavn for hele landet".

Kilde: Berlingske Tidende