Udlændinge vil behandles

Mange udenlandske "operations-turister" i Aarhus

Aarhus er et yndet mål for udenlandske operationsturister, fortæller DR Østjylland.

Sidste år kom der 133 udlændinge til Region Midtjyllands sygehuse for at få en planlagt operation, og de 113 af dem satte næsen mod Aarhus. Det viser tal fra Region Midtjylland. 

Det er blandt andet Hjerte-Lunge-Kar-Kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, som trækker udlændinge til. I denne uge er eksempelvis en svensk mand blevet opereret for blodpropper i lungerne.

- Han fejler noget, som er sjældent, og som er teknologitungt. Men vi har oparbejdet kompetencerne gennem mange år her, siger ledende overlæge Lars Ilkjær til DR Østjylland.

På Aarhus Universitetshospital er det blandt andet også børneafdelingen, øjenafdelingen og urinvejskirurgisk afdeling, som udlændinge kommer til.

Men selvom 113 operationsturister sidste år satte kurs mod Aarhus, så blokerer de ikke nævneværdigt for syge østjyder, lyder vurderingen.

- Jeg tror, at de fleste vil synes, at det er fair nok, at gøre hvad man kan for at redde livet på borgere fra vores nabolande, siger Lars Ilkjær til DR Østjylland.

De fleste operationsturister betyder ekstra penge til regionskassen - bare ikke patienter fra eksempelvis Færøerne, som Danmark har en aftale særlig aftale med.