Tyskland skal redde familie

Ophold i Sydtyskland fremmer muligheder 

02:54

1 af 2

Sagen om Kenneth Iversen og hans kone, Yen Ngoc, som blev udvist, ruller nu videre på anden side af grænsen i Tyskland.

 

Kenneth Iversen tog konsekvensen af konens udvisning og flyttede med hende til Sydtyskland, hvor de nu er sammen.

 

Familien fik afslag på konens opholdstilladelse, da Kenneth Iversen havde modtaget revalideringsydelse i forbindelse med en arbejdsulykke. Derfor lever de ikke op til reglerne om selvforsørgelse.

 

Tilbage til Tyskland. De bor nu langt længere sydpå, end de egentligt har lyst til, men der kan de bo hos Yen Ngocs tidligere chef. Faktisk har de allerede fået egen lejlighed, som de flytter ind i.

 

Midt i et virvar af dokumenter om EU-regler fortsætter Kenneth Iversen ufortrødent sit arbejde som ingeniør i Danmark. Det meste kan han heldigvis klare over computeren. 

 

Familien bor nu i en lille by med 50.000 indbyggere, som hedder Heidenheim.

 

Selvom det var hårdt for familien at forlade alt i Danmark, så ser de mod lysere tider, fordi opholdet i Tyskland kan hjælpe dem.

 

- Vi håber at få det ud af at bo i Tyskland, at min kone får et EU-opholdskort. Og så efter noget tid, så kan vi jo nok flytte tilbage til Danmark. Det er et noget nemmere regelsæt indenfor EU end de nationale, siger Kenneth Iversen til TV 2 | ØSTJYLLANDS reporter, som var taget til Heidenheim.

Sådan gælder reglerne

EU-reglerne om fri bevægelighed betyder, at man må bevæge sig frit mellem EU-landene med sin ægtefælle (oprettet for at sørge for, at folk, der skal bevæge sig i forhold til fx deres arbejde ikke har den hindring, at de ikke kan tage ægtefællen med)  - derfor kan hun altså bo med ham i Tyskland nu.

 

Når Udlændingenævnet så har vurderet, at de har haft et reelt og faktisk ophold i et andet EU-land, så kan Kenneth Iversen vende tilbage til Danmark som EU-statsborger i stedet for dansk statsborger, og så kan han søge om familiesammenføring efter EU-reglerne.

 

Derefter gør han det samme og tager konen med hjem til Danmark via reglerne om fri bevægelighed, som altså tillader ham at bosætte sig med sin ægtefælle. Det eneste, det kræver, før hun får et EU-opholdsbevis (i stedet for den danske opholdstilladelse) er altså, at Udlændingenævnet kan se dokumentation for, at de rent er flyttet til Tyskland og har deres liv dér i en periode - og det er de nu i fuld gang med.

 

Se mere i tv-indslaget øverst på siden.