Tykke unge har et skidt liv

De er alene med fedmen, siger læge fra Region Midtjylland

Hver fjerde ung er overvægtig. Det truer velfærdssamfundet i form af en sygdomsbølge af diabetespatienter, fedmeoperationer og sygedagpengemodtagere.

Samtidig viser forskningen, at fedme fører til et skidt liv med depressioner, dårligere livskvalitet og færre venner. Men ifølge forskeren bag en ny undersøgelse, så griber samfundet fedmeepidemien blandt børn og unge helt forkert an.

- De unge står alene med fedmen og tør ikke fortælle, når de
går i gang med et vægttab. De føler stor skam, hvis de igen skulle skuffe forældre og venner, siger læge og antropolog læge Anders Lindelof, CFK, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

Han forsvarer i næste uge en ph.d. afhandling, hvor han blandt andet over to et halvt år har lavet grundige interviews med 15 unge overvægtige og nærmeste familie.

Alene med problemet
Undersøgelsen tegner et klart billede af unge, der er vokset op uden klart definerede måltider og motion. De står alene med problemet og får hverken tilstrækkelig støtte fra forældre eller samfundet.

- En af de unge fortæller bl.a., at han hellere vil vælge en cola end en danskvand, fordi det ville rejse spørgsmål og måske også skuffelser, hvis han valgte anderledes, siger Anders Lindelof.

- Forældre og venner undlader at tale med den fede om vægttab. De vil ikke støde den unge og tror ikke, de ønsker at tale om det. Når forældrene en sjælden gang imellem taler med deres børn om vægttab, er det altid som stikpiller.

Anders Lindelof studier viser, at hver anden til tredje uge forsøger at tabe sig. Men de mangler støtte til at fastholde kampen. I stedet mødes de konstant af udsagnet: Tag dig sammen. Lindelof peger på, at samfundet i langt højere grad skal skabe muligheder for naturlig motion og bevægelse.

- Og så er vi nødt til at forstå de mønstre, der gør, at man i nogle familier ikke har samme kultur om fælles måltider men småspiser hele tiden. Vi er nød til at tage de sociale forhold bag fedme alvorligt, siger han.