Tvinges til lang skoledag: Frygter Anna vil skade sig selv

En familie fra Elev rammes hårdt af, at den handicappede datter Anna tvinges til lange skoledage, der tager hårdt på hende

04:13

I Elev nord for Aarhus bor familien Bang-Møller med far Holger, mor Sonja og så den svært handicappede datter Anna på 12 år. De har netop fået besked om, at datteren ifølge inklusionsloven skal blive længere i skole, end hun har været vant til.

Allerede nu når Anna kommer hjem kl. 14.30, er hun træt, råber af os og kører kørestolen hen til dørkarmen og siger, at hun vil slå hovedet ind i væggen. Hun forsøger at skade sig selv.

Holger Bang-Møller, far til handicappede Anna

Tidligere har Anna senest fået fri fra specialskolen Stensagerskolen kl. 14, men nu vil Aarhus Kommune tvinge hende til at være i skolens SFO til kl. 16.

Dermed mister moren også retten til kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, som hun hidtil har fået for at være hjemme og passe den handicappede datter. Familien frygter for konsekvenserne.

- Da vi fik at vide, Sonja mistede retten til kompensation, gik vi i panik. I de otte-ti år hun har haft tabt arbejdsfortjeneste, er det kørt fuldstændig glidende, fortæller Holger Bang-Møller og fortsætter:

- Allerede nu når Anna kommer hjem kl. 14.30 , er hun træt, råber af os og kører kørestolen hen til dørkarmen og siger, at hun vil slå hovedet ind i væggen. Hun forsøger at skade sig selv.

05:01

Andre familier står i samme svære situation som Bang-Møller i Elev. Se mere i indslaget her. 

Luk video

Familien er uforstående over for kommunens nye krav til Annas skolegang, og den mener ikke, at loven har ændret sig radikalt.

- Loven har ikke ændret sig, men kommunens fortolkning af den har vendt sig 180 grader, mener Holger Bang-Møller.

Læs også 400 henvendelser dagligt: Store problemer med handicapkørsel

Den nye inklusionslov betyder, at skolen skal kunne rumme alle børn - også handicappede - på fuld tid. Og nu er tendensen så den, at mange forældre enten er i risikozonen eller allerede har mistet kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

Fra flere sider kritiseres Aarhus Kommune for sin ageren i denne sag. For i adskillige tilfælde fraråder både skoler og forældre, at visse børn skal være fuld tid i skolen. Det kan du læse mere om i vores historie fra tirsdag her.

I indslaget øverst på siden kan du høre mere om familien fra Elev.