Tusindvis af ørreder sluppet løs: Fisk tiltrækker også turister

Mere end 60.000 ørreder er onsdag blevet sluppet løs i Aarhus Bugt. Og fisk er godt for turismen, mener turismedirektør

Torben Ankjærø og sønnen Isak fra Solbjerg var onsdag mødt op ved Mølleparken ved Aarhus Å for at se de mange ørreder blive sluppet løs.

Nu er der kommet ekstra liv i Aarhus Bugt.

Onsdag eftermiddag er mere end 60.000 ørreder nemlig blevet sluppet løs i Aarhus Å ved Mølleparken i Aarhus og i en række andre små bække ved Egå og Kalø Vig.

De mange fisk skal skabe bedre vilkår for de østjyske lystfiskere. Men det er ikke kun østjyderne, der får gavn af dem. Fiskene tiltrækker nemlig også mange turister.

Læs også Flere end 60.000 ørreder bliver sluppet løs i Aarhus Bugt

Ifølge Flemming Rasmussen, der er turismedirektør hos Destination Djursland, er det godt for turismen, at der kommer flere fisk.

Vi kan se, at det tiltrækker folk, netop fordi de har en mulighed for at fange pænt store fisk langs kysterne. 

Flemming Rasmussen, turismedirektør

- Vi kan se, at det tiltrækker folk, netop fordi de har en mulighed for at fange pænt store fisk langs kysterne. Jeg så, at der for nyligt er taget tre store ørreder langs Djurslands kyster, siger Flemming Rasmussen.

Og han er glad for, at der bliver sat så mange fisk ud.

- For at der kommer mange fisk, kræver det, at der er nogen, der hjælper. Så det er godt, når der ligesom i Aarhus Å bliver sat en masse fisk ud, siger han.

Fiskene bliver udsat via et langt rør - her ses sidste års udsætning. Foto: Arne Bager

Flemming Rasmussen er da heller ikke i tvivl om, hvilke udenlandske gæster der særligt interesserer sig for at fange fisk.

- Hvis man kigger på udenlandske gæster, er det meget tyskere, der står langs kysterne. Vi har også rigtig mange danske lystfiskere, som kommer hertil, siger han og uddyber:

- De falder vel i to kategorier. Vi har de hardcore, som kommer for at fiske og tager hjem igen. Og så har vi mange, der bruger en dag eller to på at fiske, men bruger resten af tiden på familieferie, siger han.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND sendte live fra udsættelsen af de mange fisk. Se fiskene ryge i vandet her. 

Flere var i dag mødt op for at overvære de mange tusind fisk blive sluppet løs. Heriblandt Torben Ankjærø fra Solbjerg sammen med sønnen, Isak.

- Jeg vil gerne vise min søn dét, der lever under vandoverfladen, og som man ikke altid kan se med det blotte øje til daglig, siger Torben Ankjærø og tilføjer:

- Det spændende er, at de vokser op og bliver store ude i vandet, og så er der mulighed for, at de kan bidrage til fiskeriet, men også til naturen generelt, siger han.

Forholdene for rekreativt fiskeri skal forbedres

Det er andet år i træk, at en stor mængde fisk bliver sat ud.

Det langsigtede mål er at forbedre forholdene for det rekreative fiskeri. Det skal skabe en god oplevelse for dem, der gerne vil ud i naturen og have en fisk med hjem.

Arne Bager, fmd., Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere

- Det langsigtede mål er at forbedre forholdene for det rekreative fiskeri. Det skal skabe en god oplevelse for dem, der gerne vil ud i naturen og have en fisk med hjem, siger Arne Bager, der er formand i Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere, til TV2 ØSTJYLLAND.

Når fiskene bliver sat ud er de 10-15 centimeter lange. De næste år skal de æde sig store, inden de kan fanges af lyst- og sportsfiskerne. 

- Det bliver nogle pænt store fisk. Når først de kommer i saltvand, så vokser de hurtigt og kan blive en halv meter lange, siger Arne Bager. 

Læs også VIDEO: Køerne kom på græs i Østjylland

Et stort arbejde 

Arne bager fortæller, at de østjyske kommuner og lystfiskere i disse år gør et stort arbejde for, at flest mulige bække og åer bliver naturlige vandløb med spændende natur og gode fiskebestande.

- De vandløb, der udmunder i Aarhus Bugt, er stadig ikke helt deroppe, hvor de kan producere de mængder fisk, der skal til. Men der gøres et stort arbejde for det, siger Arne Bager, der er formand i Østjyske Lyst- og Fritidsfiskere, til TV2 ØSTJYLLAND.

De tusindvis af ørreder er opdrættet i et specialdambrug ved Nibe, og størstedelen af udgifterne er betalt af fisketegnsmidlerne - de penge, som lystfiskerne betaler, når de køber et fisketegn. Aarhus Kommune har derudover betalt for 18.000 af fiskene.

Læs også Nyt forsøg: Tårnfalke og ugler skal bekæmpe rotter på rastepladser