Turbobehandling mod allergi

Aarhusforskere bag ny turbobehandling 

Foto: Colourbox

Forskere på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er kommet et skridt tættere på at redde allergikere fra røde næser og kløende øjne.

Nys på nys og røde øjne. Hver femte dansker lider i dag af allergi, men der er håb forude for alle dem, der kæmper forgæves mod forårets og sommerens pollenskyer.

Forskere på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har fundet frem til en ny og bedre behandling, der kan bremse den forhadte allergi.

Professor Hans Jürgen Hoffmann fra Aarhus Universitetshospital forklarer i et interview på universitetets hjemmeside, at behandlingen går ud på at sprøjte en lille smule allergen i lymfeknuden i lysken. Her dannes der efterfølgende celler, der laver antistoffer, som beskytter mod det stof, man i første omgang sprøjtede ind i lymfeknuden.

På den måde kan man behandle allergi over for eksempelvis elm og græs.

- Behandlingen strækker sig over to måneder, hvor patienten skal injiceres tre gange med en måned i mellem, fortæller Hans Jürgen Hoffmann.

De nuværende behandlinger mod pollenallergi er langt mere tidskrævende, konstaterer han.

- I dag har patienter mulighed for at blive vaccineret. Det er et forløb, der strækker sig over tre år. De første 16 uger skal man møde op hver uge til en indsprøjtning og derefter hver sjette til ottende uge i tre til fem år. Det er kun studerende og pensionister, der har tid til det. Og endelig er der en ny behandling i form af en tablet, som skal tages hver dag i tre år. Det kan være svært at overholde, siger professoren.

Forskningen viser også, at den nye behandling giver færre bivirkninger end den nuværende vaccination. Det skyldes, at man med den nye behandling undgår, at allergenerne skal rundt i hele kroppen af mange omgange. Ved at give mindre mængder allergener, der sprøjtes direkte ind, hvor antistofferne produceres, kan man undgå kløe og knopper på kroppen.

Der er i øjeblikket syv patienter i forsøgsbehandling, og næste år udvider man antallet af forsøgspersoner til 36. Forskerne forventer, at behandlingen kan tilbydes fra efteråret 2014.