Tunø: Ingen skal tvangsflytte os

Øboere rystede over nyt forslag

- Luk de små, danske øer, lyder det i dag fra Jørgen Møller, som forsker i lokalplanlægning, udvikling- og afvikling af landsbyer ved Aalborg Universitet.

I en artikel i Kristeligt Dagblad forslår han, at lukke 27 danske øer. Øerne går ind under kategorien beboede småøer, som er ikke-landfaste øer, der ikke er selvstændige kommuner og som har under 1200 indbyggere.

Af østjyske øer drejer det sig om Anholt, Endelave og Tunø.

- Min faglige vurdering er, at vi lige så godt kan lukke de øer, som der ikke er nogen fremtid i. I stedet kan vi bruge midlerne til at styrke livet på de øer, vi virkelig vil satse på, siger forsker Jørgen Møller til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Jeg taler ikke om at ekspropriere eller tvangsforflytte. Jeg taler om, at kommunen går ind og køber boligerne og giver indbyggerne et tilbud, de ikke kan sige nej til. Lad os gøre det stille og roligt i løbet af en generation eller to.

Tunø-borgere er rystet

Udmeldingen vækker utilfredshed på Tunø. Her mener formanden for beboerforeningen, Jørgen Hastrup, at forslaget på ingen måder er gennemtænkt.

- Jeg er rystet over sådan et forslag. Vi er et levedygtigt samfund, som kæmper for at holde øen i gang. Selvom vi er gået lidt tilbage på befolkningstal, så gør vi, hvad kan. Vi ved, at vi har oddsene imod os, men derfor har vi alligevel formået at beholde vores ting, siger Jørgen Hastrup til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Tunø har både en købmand, kro, mejeri og forsamlingshus. Hvert år besøger omkring 60.000 turister den lille ø, og det må der være en grund til, påpeger beboerformand Jørgen Hastrup:

- Hvis folk ikke synes, at øen var noget værd, så ville folk jo heller ikke komme herover.

Dagens forslag om at lukke øerne har vakt utilfreds blandt øens beboere.

- Vi føler, at de træder på os. Vi bidrager med en masse skattekroner. Odder Kommune tjener ligefrem penge på os. Vi er en del pensionister, men også pensionister med penge på kistebunden, siger Jørgen Hastrup, formand for beboerforeningen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.