Truet rovfugl breder sig i Østjylland

Den røde glente var tidligere udryddet i Danmark. Nu er den på vej tilbage i naturen, og Østjylland er et hotspot

02:11

Den røde glente var tidligere helt udryddet i Danmark, men nu er den vendt tilbage. Specielt i Østjylland er de røde glenter ved at brede sig.

- Det, vi oplever med den røde glente, er, at den breder sig, og der bliver flere og flere, siger hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening Kim Skelmose.

Læs også Nu er havørneungerne begyndt at komme ned til Egå Engsø

Den røde glente blev tidligere anset som et skadedyr, den var derfor slet ikke at finde i Danmark i starten af 1900-tallet.

- Man bekæmpede rovvildt. Lige meget hvad det var, så skulle det de bare have kuglen, siger museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Morten D. D. Hansen. 

Dansk Ornitologisk Forening var i dag, søndag, ude i naturen for at tælle glenter.

Og hvorfor er den røde glente så speciel for os østjyder? Østjylland er tilsyneladende blevet et regulært hotspot for den truede fugl.

- Vi kan nærmest ikke bevæge os ti kilometer, før vi skal op og ned af bakke i en eller anden ådal. Der er ådale over det hele, og glenter elsker at bygge reder i bøgeskove på kanter af ådale, siger Morten D. D. Hansen.

Læs også Fuglene Margrethe og Henrik hjælper demente

Der er ikke nogen tvivl blandt de østjyske fugleentusiaster. Glenten er kommet stærkt tilbage, og de tror på, at det kan blive en almindelig fugl i den østjyske natur igen.

- Det kan den sagtens, og det er den også ved at vise, at det bliver den rent faktisk. Det har vi et klart bevis på her bag ved mig. Ovre i skoven flyver der jo små 100 stykker rundt, siger Kim Skelmose. 

Øverst i artiklen kan du se et indslag om dagens optælling af de røde glenter.