Trolde i skovbunden

Lad blot ugleungerne sidde i fred

Natugle-unge fotograferet nær Tirstrup af Lisbeth Kjærgaard.

I disse dage er natuglens unger ved at forlade rederne. De ligner små lodne trolde som de sidder rundt omkring i skoven, fortæller Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen.

Ungerne er langt fra flyvefærdige, når de hopper ud, og en del folk der møder de dunede unger tror derfor, at de er faldet ud af reden og er nødstedte, og skal have hjælp.  Det er de langt fra. Og skulle man møde en unge er det bedste blot at lade den være.

Man kan eventuelt sætte den op i et træ, men ugleungerne er nu selv ret gode til at klatre og klarer oftest turen uden særlige problemer.

Formålet med at forlade den hjemlige rede så tidligt er nok at øge overlevelseschancen, mener Jan Kjærgaard. I reden er der ofte hård konkurrence mellem ungerne om de mus, forældrene bringer hjem. Når ungerne sidder ude i træerne gælder det bare om at kalde højt og ynkeligt, at forældrene fodrer netop den unge. Desuden er ugleunger ofte udsatte for at rederne plyndres af mår og alle unger dør, med ungerne spredt mistes måske en men sjældent hele kuldet.

Natuglen er kendt for at yngle meget tidligt så ungerne allerede nu er ved at være store. Det er der også et godt formål med. Når de om kort tid skal til selv at lære at jage, falder det nydeligt sammen med, at en masse forvirrede unge mus forlader de hjemlige reder, og det er gode at øve sig på. De har en god lang sommer hvor de kan lære at jage inden næste vinter og trængslerne. Dermed får de også en chance for at blive dygtige jægere, og kun dygtige jægere overlever den kommende vinter, fortæller Jan Kjærgaard.