Stort aarhusiansk center for kræftbehandling forsinkes i tre måneder

En del af anlægget til Dansk Center for Partikelterapi i Skejby bliver forsinket. Centeret må udskyde åbning med tre måneder

Dansk Center for Partikelterapi kommer ikke til at åbne i oktober 2018, sådan som det oprindeligt var planlagt.

Dansk Center for Partikelterapi bliver forsinket i tre måneder. Det oplyser Region Midtjylland.

Bygningerne står ellers klar, ligesom personalet er ved at blive ansat og oplært. Men alligevel må både patienter og personale vente med at tage det nye center i brug. 

Læs også Aarhus-center skal være verdens førende i bekæmpelse af kræftknuder

Leverandøren har varslet, at en del af installationen bliver forsket med 12 uger. Derfor står centeret først klar i næste år – og ikke oktober 2018 som det oprindeligt var planlagt.

Bygningen, der skal huse Dansk Center for Partikelterapi, er kompleks. Der blandt andet fire meter tykke vægge og avanceret udstyr, der allerede er installeret.

Blandt andet er selve cyklotronen klar til at lave de stråler, anlægget skal bruge. Men den del, der er forsinket, skal bruges til at sende strålerne fra cyklotronen ind til behandlingsrummet.

00:34

VIDEO: Formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb Hansen (S) ærgrer sig over forsinkelsen. Se et interview her.

Luk video

Ingen lignende behandling

I øjeblikket har Danmark ikke mulighed for at tilbyde partikelterapi. Derfor bliver danske patienter, der har brug for denne skånsomme strålebehandling, sendt til udlandet.

Det ville de også skulle i de tre måneder, mens udstyret bliver leveret.

Læs også VIDEO: Maskine til bedre kræftbehandling ankom i dag

- Det, der er ærgerligt, det er med forskningen, der vil gå tre måneder, før vi er i gang, siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Henrik Gottlieb Hansen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det vil dog ikke blive nogen udgift for Region Midtjylland, at man må vente med partikelterapien.

- Det kommer ikke til at medføre nogle udgifter for region Midtjylland i det firmaet kommer til at betale dagbøder, siger Henrik Gottlieb Hansen.

01:24

VIDEO: Sidste sommer ankom en maskine med en vægt på 90 ton til det nye center for partikelterapi ved Aarhus Universitetshospital. Tv-indslaget er fra juni 2017.

Luk video

Kan behandle 1.100 patienter hvert år

Dansk Center for Partikelterap kommer til at ligge ved Aarhus Universitetshospital i Skejby. Centret koster 800 millioner kroner.

Der vil være 120 medarbejdere på det nye center, der kan behandle 1100 patienter om året.

Bag fire meter tykke betonmure kommer centret bl.a. til at rumme en protonstrålekanon. Det er en accelerator, der sender partikler igennem et rør med elektromagneter omkring. Det sker med to tredjedele af lysets hastighed. Den sender partiklerne ind i selve strålekanonen.

Strålekanonen er omkring ni meter i diameter og vejer 220 tons.

Dansk Center for Partikelterapi

Partikelterapi er en ny og skånsom form for strålebehandling.

Behandlingen kan endnu ikke udføres i Danmark, men patienter, der har særlig gavn af denne behandlingsform, sendes til udlandet.

Region Midtjylland opfører Dansk Center for Partikelterapi med støtte fra staten og A.P. Møller Fonden.

Det er amerikanske Varian Medicial System, der skal levere systemet til centeret.