Trækker sig efter sag om genopdragelsesrejse

Achmed Jibril Abdi trækker sig som kandidat til kommunalvalget efter sag om mulig medvirken til genopdragelsesrejse.

Achmed Jibril Abdi er formand for Integrationsrådet i Århus og var byrådskandidat for Socialdemokraterne.

I januar 2008 underskrev han et dokument, der skulle bane vejen for, at et søskendepar fra Århus blev sendt til Somalia. Det oplyser TV 2 | Østjylland.

- Genopdragelse er det modsatte af integration. Det er en ulykke for børnene, siger Leif Randeris, leder af Indvandrerrådgivningen i Århus.

Søskendeparrets mor bor stadig i Århus, og stik imod hendes ønske har børnene nu tilbragt halvandet år i Somalia.

I den aftale, som formanden for Integrationsrådet i Århus med sin underskrift har bevidnet, står der blandt andet:

- Undertegnede erklærer hermed, at vi er blevet enige om at sende vores børn Abdullahi og Juweyria til Somalia for at lære deres kultur bedre at kende.

Den sætning indikerer ifølge Udenrigsministeriet fortolkning, at børnene er sendt på genopdragelse. De to børn har nu på faderens initiativ opholdt sig i et år og seks måneder i Somalia. Moderen befinder sig i Danmark og savner sine børn.

Torsdag oplyser Achmed Jibril Abdi i en pressemeddelelse, at han dropper sit kandidatur til det kommende kommunalvalg, hvor han skulle stå på Socialdemokraternes liste. Desuden skriver han:

- Jeg har på baggrund af sagen besluttet, at jeg vil stille min formandspost for integrationsrådet til rådighed, således at integrationsrådet, såfremt det ønsker det, kan vælge en ny formand.

Achmed Jibril Abdi skriver videre:

- Jeg må samtidig erkende, at teksten i den aftale, jeg har underskrevet som vidne, kan fortolkes som aftale om genopdragelsesophold, hvilket ikke har været min hensigt og som jeg er dybt berørt over. Jeg vil derfor stærkt opfordre faren til straks at sørge for, at børnene kan vende tilbage til Danmark. Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg har medvirket som vidne som privatperson og ikke i egenskab af formand for integrationsrådet.