Tosprogede bedre til dansk

Sprogscreening viser fremgang

For ottende gang har Aarhus Kommune sprogscreenet kommende skolestartere, der har dansk som andetsprog.

Resultatet af 509 sprogscreenede børn, der skal begynde i skole efter ferien, viser at flere tosprogede børn end tidligere taler dansk som deres jævnaldrende. Andelen af tosprogede børn med alderssvarende dansk er steget fra 27,5 til 30,3 procent. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Selvom tallene er en forbedring, så understreger rådmand for Børn og Unge, Kristian Würtz, at der fortsat skal arbejdes systematisk for at gøre tosprogede bedre til dansk.

- For mange børn kan ikke tale et tilstrækkeligt godt dansk. Heldigvis får mange et godt sprogligt løft i børnehaven, men der er behov for at forstærke indsatsen. Derfor sætter vi nu endnu tidligere ind end fra tre år, og vi sætter ind med det, vi ved virker. Vi skal have bedre fat allerede fra børnene er i vuggestuealderen. Målet er, at børnene får en bedre og nemmere vej gennem skolen og i uddannelse. Det gør de kun, hvis deres danske sprog er på plads, siger Kristian Würtz.

Byråddet i Aarhus har afsat 15 millioner kroner, der over de næste fem år skal bruges til forskellig indsatser på området. Det drejer sig blandt andet om legestue med fokus på sprog for børn uden for dagtilbud, modersmålsbaserede læsecafeer og kompetanceudvikling af pædagoger.