Torsdag er dommens dag for pædofil randrusianer

Højesteret beslutter torsdag, om en randrusiansk mand, der er dømt for at have begået seksuelle krænkelser, skal have ændret sin straf til forvaring

Foto: Brian Bergmann - Scanpix

En af de senere års mest omtalte straffesager om overgreb og pædofili kulminerer torsdag klokken 12, når Højesteret afsiger endelig dom.

Landets øverste domstol skal afgøre, om en pædofil bagmand skal idømmes forvaring.

Forvaring indebærer, at man er indespærret på ubestemt tid. Det gør straffen til en af de hårdeste i landet.

Sagen drejer sig om en 50-årig mand fra Randers, der er dømt for at have begået seksuelle krænkelser mod fire børn i perioden 2008-2009.

Læs også Pædofil i Højesteret: Jeg har en beskidt drift

Derudover har han som administrator orkestreret to pædofile netværk på internettet. Her var kravet, at brugerne skulle indsende selvproduceret børnepornografisk materiale, hvis de ville fortsætte som medlemmer.

På den måde skal han indirekte have medvirket til hundredvis af overgreb.

I Vestre Landsret blev den 50-årige jyde idømt fængsel i syv år i 2016, men anklagemyndigheden kræver, at dommen ændres til forvaring. 

Landsretten lagde vægt på, at de groveste overgreb på børn ikke var foretaget af ham selv, men af andre personer efter hans tilskyndelse.

Blandt andet derfor var der ikke "fuldt tilstrækkeligt grundlag" for at give forvaring, lød det. 

Læs også Anklager: Pædofil randrusianer havde forberedt babykøb

Anklageren mener dog, at der er en betydelig risiko for, at han gentager sine forbrydelser, som bør forhindres med en forvaringsdom.

En dom til forvaring forudsætter netop, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.