Topmøde på Aarhus Havn

Minister skyder 40 mio. kroner i fond

Flere end 220 virksomheder, erhvervsorganisationer og NGO'er mødes i dag, tirsdag, på havnen i Aarhus.

Udviklingslande skal lære et brødføde sig selv. Derfor skyder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) 40 millioner skattekroner i en landbrugsinvesteringsfond.

Fonden skal på kommerciel basis investere i landbrugs- og fødevareprojekter i udviklingslande. Lanceringen finder sted på et fødevaretopmøde i Århus havn.

- Det er stor mundfuld at ville udrydde sult på globalt plan. Men det kan lade sig gøre, og danske landmænd og fødevareproducenter har mange af svarene på at skabe bæredygtig produktion af mad og dermed afhjælpe sultproblemerne på det afrikanske kontinent. Det skal vi udnytte, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Målet er, at danske pensionskasser og private fonde vil bidrage til landbrugsinvesteringsfonden, så de samlede investeringer i afrikanske afgrøder, hvor der er danske virksomheder involveret, når op på 800-900 millioner kroner.

Fonden indgår i regeringens nye eksportstrategi og forventes administreret af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

- Investeringerne kan mætte en masse munde og skabe vækst lokalt. I mange afrikanske lande mangler de høstmaskiner, anlæg til at tørre korn og den nødvendige logistik til at sikre, at madvarerne når frem til forbrugerne i høj kvalitet.

- Alt det kan danske virksomheder levere, siger Mogens Jensen.

Danske fødevarevirksomheder er parate til at tage udfordringen på sig. Administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, siger:

- Vi er herhjemme blevet i stand til at producere mere og mere, uden at naturen, klimaet og miljøet er blevet belastet yderligere. Det er den form for produktion, der er brug for, hvis vi om nogle få årtier skal brødføde små 10 milliarder mennesker uden at ødelægge kloden, siger Søren Gade.

Det er Landbrug og Fødevarer, der står bag dagens topmøde på Århus Havn, "Bæredygtig fødevareproduktion til en verden i vækst" med deltagelse af flere end 220 virksomheder, erhvervsorganisationer og NGO'er.