Tollundmandens storetå undersøgt på hospitalet

Inden Tollundmandens tå permanent flytter ind på Silkeborg Museum til resten af Tollundmanden, skal den undersøges grundigt

02:22

For nylig dukkede moseliget Tollundmandens forsvundne storetå op igen, og nu er den 2.400 år gamle tå blevet et stort tilløbsstykke på Museum Silkeborg. 

Men inden Tollundmanden bliver permanent forenet med sin tå, skal den undersøges på alle leder og kanter, for at vi kan bliver klogere på vores fortid. Onsdag skulle tåen derfor scannes af eksperter på Regionshospitalet i Silkeborg.

- Jeg synes, det er spændende, at man kan bruge de ting, jeg nu har lært, til at hjælpe arkæologien, siger Peter Siem-Jørgensen, overlæge på Radiologisk Afdeling på Regionshospitalet Silkeborg.

Læs også Gåde afsløret: Tollundmandens forsvundne tå fundet i dødsbo

Selve undersøgelsen foregik udenfor almindelig åbningstid og med frivillig arbejdskraft.

Tollundmanden blev gravet op af en mose ved Silkeborg i 1950 og derefter konserveret, men undervejs forsvandt den højre storetå fra foden.

Forleden dukkede tåen så op, da Birte Brorson Christensen var ved at rydde op i sine afdøde forældres hjem i Nivå på Sjælland. Hun er datter af konservator Brorson Christensen, der i sin tid stod for at konservere Tollundmanden.

01:26

Nu har Tollundmanden fået sin tå tilbage - se den ankomme til museet for to uger siden lige her.

Luk video

- Videnskabelig set er det ikke det store fund, at vi nu har fået Tollundmandens tå tilbage, men det er en sjov historie om hele Tollundmandens liv, død og den efterfølgende tid med fundet, siger Nina Helt Nielsen, forskningschef Museum Silkeborg.

Teorien har været, at den sjællandske konservator har savet tåen af for at afprøve sin egen konserveringsmetode, inden resten af tollundmanden fik samme omgang.

Læs også Endelig: Nu har Tollundmanden fået sin tå tilbage

Det er allerede slået fast, at Tollundmanden var cirka 30 år gammel, da han døde ved hængning, og nu er endnu en brik så faldet på plads. Foden blev konserveret med alle tæerne på, og derfor blev tåen savet af - teorien var altså rigtig.

- Altså havde vi jo helst set, at tåen var blevet på, men sådan er det nu, og vi er glade for i hvert fald at have fået den tilbage, siger Nina Helt Nielsen.

Tåen blev her til aften udskrevet fra sygehuset og kan nu opleves på Silkeborg Museum.

Du kan se mere om tåens tur på hospitalet i videoen øverst på siden.