Tollundmanden var sund og rask

Scanninger af det 2400 år gamle moselig viser, at Tollundmanden - bortset fra parodontose - var sund og rask, da han blev hængt

Bortset fra en slem omgang parodontose var Tollundmanden sund og rask, da han blev hængt for omkring 2400 år siden.

Det viser de første resultater af en gennemgribende videnskabelig undersøgelse af moseliget, som var "indlagt" på århus Kommunehospital en weekend i november sidste år.

Tollundmanden er usædvanlig velbevaret og på de mange røntgenbilleder af hans hoved, kan forskerne helt tyydelligt se hans tænder, tunge og hjerne.

Undersøgelsen af Tollundmanden og hans jævnaldrende kvindelige modstykke, Ellingpigen, kan måske på længere sigt hjælpe lægevidenskaben med hurtigere at konstatere alvorlige sygdomme hos levende mennesker og for eksempel nøjagtig lokalisere kræftknuder. Det vil igen kunne betyde en hurtigere og mere effektiv behandling af alvorligt syge.

Ved indlæggelsen af de to moselig for knap et år siden blev der blandt andet taget mere end 10.000 røntgenfotos med den nyeste ct-teknik. Siden har 15 forskere i deres fritid bearbejdet en del af undersøgelsesmaterialet.