Tørken giver ekstra mange økologiske bøffer

Økologiske landmænd sender flere kvæg til slagtning, fordi tørken giver fodermangel, lyder det fra slagteriet Friland

For de økologiske landmænd er tørken særligt udfordrende, fordi der stilles krav til, at deres kvæg skal have mindst 60 procent grovfoder. Foto: Simon Læssøe - Ritzau Scanpix

Den vedvarende tørke, der svider græs og marker brune rundt om i det danske landskab, giver travlhed på økologiske slagterier.

Udsigten til fodermangel får nemlig flere økologiske landmænd til at reducere i kvægbestanden.

Læs også Mere østjysk muld omlægges til økologi: Det kan betale sig

- Vi har i øjeblikket dobbelt så mange dyr til slagtning som normalt på det her tidspunkt af året, siger Henrik Biilmann, direktør i slagteriet Friland, som er datterselskab i Danish Crown med hovedsæde i Randers.

- Normalt har vi ikke så travlt om sommeren, fordi dyrene går ude på markerne og spiser dejligt grønt græs. Men det er der bestemt ikke så meget tilbage af i år, siger direktøren, der ikke vil afsløre de konkrete tal for slagtninger.

Normalt har vi ikke så travlt om sommeren, fordi dyrene går ude på markerne og spiser dejligt grønt græs. Men det er der bestemt ikke så meget tilbage af i år.

Henrik Biilmann, direktør i slagteriet Friland, Randers

De mange slagtninger kan på længere sigt betyde, at der kan blive mangel på det økologiske oksekød. Og eftersom forbrugerne foretrækker fersk kød, går det ikke at fryse noget ned til senere.

- Det kan slå igennem i forår og sommer til næste år, siger Henrik Biilmann.

Udsigten til fodermangel får flere økologiske landmænd til at reducere i kvægbestanden. Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Tørken er særligt udfordrende

For de økologiske landmænd er tørken særligt udfordrende, fordi der stilles krav til, at deres kvæg skal have mindst 60 procent grovfoder. Det er typisk høstet græs fra markerne.

Det er udsigten til, at foderlageret til efterår og vinter bliver for småt, der får landmændene til at reducere i deres bestand, siger Erik Andersen, direktør i ØkologiRådgivning Danmark.
    
Danmark står ikke alene med problematikken. Også i Sverige får udsigt til fodermangel landmændene til at sende flere dyr til slagtning.

Læs også Syndig økologisk glidecreme sælger som smurt i Kina

Det har senest fået en række svenske supermarkeder til simpelthen at boykotte kød fra udlandet i en periode for at støtte de svenske landmænd.
    
Det gælder ifølge svenske Aftonbladet butikker fra kæderne Coop og ICA.
    
Også EU er klar med hjælp til landmændene. Torsdag besluttede en EU-komité at lempe reglerne for dyrefoder, så der ekstraordinært kan høstes fra brakmarker.
    
En del af de køer, der bliver slagtet i utide, er malkekvæg. Hos mejerigiganten Arla med hovedsæde i Aarhus lyder det, at det endnu er for tidligt at sige, om situationen får mærkbar indvirkning på produktionen af økologisk mælk.

04:27

VIDEO: TV2 ØSTJYLLANDs studievært Katrine Bøjesen fylder ofte sit køleskab med økologiske produkter - men ikke når det kommer til kød. Forskellen på almindeligt og økologisk kød er ganske enkelt for stor. Men hvorfor er prisforskellen så voldsom? Det satte hun sig for at finde ud af. Videoen er fra juni 2018.

Luk video