Tjenerelever nordiske mestre

Dobbelt guld til restaurantskole

Billedet her er fra DM. De finske arrangører af NM har endnu ikke offentliggjort vinderbillederne. Foto: Flemming Larckved

Tjenerelever fra Silkeborg vandt i weekenden guld ved de Nordiske Mesterskaber i Finland.

De to vindere blev danmarksmestrene Kristen E. Pedersen, som er tjenerelev på Svineriet, i Aarhus og Christian Neve, som er elev på Sallingsund Færgekro

Suveræn kontakt med gæsterne

- Konkurrencen var hård, men alligevel vandt tjenereleverne i overlegen stil med stor margen til nummer 2. Dette skyldtes blandt andet deres sikre stil, opmærksomhed og store emneviden. De to vindende tjenerelever blev især belønnet for deres suveræne gæstekontakt, skriver Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg i en pressemeddelelse.

Fremtidens stjerner

- Elever, der deltager i konkurrencen, er fremtidens stjernedrys inden for det kulinariske område. Tjenereleverne er gennem hele træningsperioden blevet bakket godt op af lærepladsen. Placeringen som nr. 1 ved DM og NM er så meget desto flottere, som eleverne kun er færdige med Tjener 1 i uddannelsesforløbet, lyver den stolte melding fra skolen i Silkeborg.

Nordisk Mesterskab for kokke- og tjenerelever blev afholdt i perioden 20.-23. april 2012 i Helsinki med deltagere fra alle de nordiske lande. 

 

Fremhæver nordiske traditioner

Nordisk Mesterskab for kokke- og tjenerelever er skabt for at fremhæve nordiske kulinariske færdigheder og traditioner. Mesterskaberne blev grundlagt i 1980'erne, og afholdes hvert år i et af de nordiske lande. 

 

Fra Island, Finland, Sverige, Danmark og Norge deltager der hvert år et kokkeelevhold  og tjenerelevhold bestående hver af to medlemmer. Alle landene vælger deres holdmedlemmer ved nationale mesterskaber, og den maksimale aldersgrænse er 23 år.

 

Konkurrenceprogrammet så sådan her ud:

1. dag: Fredag den 20. april

Vælge vine  til en 5-retters menu, som er bestemt på forhånd.

Opdækning til fire gæster i henhold til oplyst menu. Dette indbefatter bl.a. dekorationer. Derudover skal hvert tjenerhold udføre varierende servietfoldninger - en type til frokost og to typer til middag.

 

2. dag: Lørdag den 21. april

Holdene starter med 10-minutters intervaller.

4-retters middag menu til 12 personer.

En menu på engelsk, der skal afgives skriftligt, før man kan gå videre i konnkurrencen.

Drikkevarer er valgt ud fra et specificeret vinkort.

En af de valgte vine skal dekanteres ved bordet. Del af desserten skal flamberes.

Der er også  et udvalg af oste, som skal præsenteres for de spisende gæster.

Bartenderskole:

Traditionel blanding af drikkevarer, inkl. ikke-alkoholiske. Cocktails og drinks i henhold til internationale bar-regler. Egne opskrifter skal medtages.

Hver tjenereleverne skal blande to drinks med alkohol og to drinks uden alkohol. Tjenereleverne har 12 minutter til rådighed.

 

Vinsmagning:

Smagning af i alt seks vine (rød og hvid). Tjenereleverne skal bestemme hvilken flaske, vinen kommer fra samt identificere drue (r) i vinen. Der er 6 glas i alt med forskellige vine (mærket med bogstaver).

Kilde: Hotel- og Restaurantskolen i Silkeborg