Tilst-sag kan ændre retssystem

Udgangpunktet for den kommende sag ved Vestre Landsret bliver om det danke klagesystem er uafhængigt af politiet, vurderer jurist.

Den kommende retssag i den såkaldte Tilst-sag kan ændre den måde, myndighederne behandler klager over politiet på, skriver Metroxpress

Vurderingen Christoffer Ulrik Badse, der er jurist ved Institut for menneskerettigheder.

I retssagen anklager to dræbte biltyves efterladte Justitsministeriet og politimesteren i Århus for at have brudt deres menneskerettigheder ved at afvise en retssag om nedskydningen af de to biltyve..

- Omdrejningspunktet i den her sag bliver, om statsadvokaten, der behandler den slags sager, er for tæt knyttet til politiet til at kunne betegnes som en uafhængig og effektiv retsinstans. Hvis ikke det er tilfældet, er det op til staten at tage konsekvensen, og den bør være en hurtig reform af hele systemet, siger Christoffer Ulrik Badse.

Stig Wølch Jørgensen, som er far til en af de dræbte biltyve, vil betragte det som en sejr, hvis det danske system må ændres.

- Den behandling, vi har fået, har hverken været fair eller behagelig, og jeg vil hellere end gerne være med til at forhindre, at andre skal udsættes for det samme, siger han.