Tilde fandt 100 dåser på 200 meter: - Vi ødelægger naturen

Tilde Fejer fik ondt i sit 'lille naturelskende hjerte', da hun for nylig samlede dåser ind på Randersvejen

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man kan finde så mange dåser på 200 meter, lyder det fra 24-årige Tilde Fejer. Foto: Facebook / Tilde Fejer

500 år.

Så længe tager det for naturen at nedbryde en aluminiumsdåse. Man kunne tro, at det fik os mennesker til at lade være med at smide dåser i naturen, men det er langt fra tilfældet.

24-årige Tilde Fejer fra Spørring ved Aarhus kunne således samle små 100 dåser på kun 200 meter på Randersvejen. 

Læs også Det flyder med skrald i de østjyske skove

Jeg tror, det er dovenskab, der er den store synder. 

Tilde Fejer

Tilde tog tingene i egen hånden på naturens vegne, men hun har ikke den store tiltro til, at hendes indsats i realiteten gør den store forskel.

- Man kan fint rydde op hele vejen mellem Aarhus og Randers, men det forbliver jo ikke rent ret længe. Inden længe er der endnu mere affald end før. Det er to skridt frem og tre tilbage, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Her er samtlige de 96 dåser, Tilde Fejer samlede op på en strækning over 200 meter. Foto: Facebook / Tilde Fejer

Dåsekastning handler om dovenskab

I et Facebook-opslag om dåserne - 96 styk uden pant - skriver hun blandt andet: 'Det gør ondt i mit lille naturelskende hjerte at se vores klode blive behandlet som en stor skraldespand'. 

Tilde Fejer mener selv, at dem, der smider dåser og andet affald i naturen, gør det af ren dovenskab.

- Jeg tror, det er dovenskab, der er den store synder. De skulle tage sig sammen. Det er overdrevet, så meget skrald der ligger. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man kan finde så mange dåser på 200 meter, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor skal I gøre det? Det er ikke svært at have en affaldspose i sin bil, og der er skraldespande overalt.

Tilde Fejer

Det er paradoksalt, at der er så meget affald i naturen i et land, hvor der er stor fokus på miljøet, mener Tilde Fejer.

- Det her er bagsiden af medaljen. Det er sgu' ikke særligt sundt, at affaldet ligger der i naturen, siger hun.

Hvorfor skal I gøre det, lyder det fra 24-årige Tilde Fejer.

Tilde Fejer, der til daglig til fødevareteknolog i Vejle, har ikke et budskab, hun vil af med. Hun har snarere et spørgsmål. 

- Hvorfor skal I gøre det? Det er ikke svært at have en affaldspose i sin bil, og der er skraldespande overalt her i landet. Man behøver ikke smide affaldet i vores allesammens natur.

Læs også Flere tusinde ton affald: Ib er træt af plastik i naturen

Ved den årlige affaldsindsamling blev der i 2017 indsamlet 108.177 dåser. Det er Danmarks Naturfredningsforenings, der står bag indsamlingen af affald i naturen.

Her kan du se, hvor mange dåser der blev indsamlet i din kommune.