Thorkild Simonsen revser sit parti i sag om kvoteflygtninge

Tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen er uenig i sit partis beslutning om at sige nej til 500 kvoteflygtninge

Partiformand Mette Frederiksen og Thorkild Simonsen hilser på hinanden under sidste års socialdemokratiske kongres. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Spørgsmålet om, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage, er blevet Socialdemokratiets ømme tå.

Nu blander Thorkild Simonsen, tidligere indenrigsminister og Aarhus-borgmester gennem mange år, sig i debatten.

Verden bliver ikke et bedre sted, fordi et land tager imod 500 kvoteflygtninge, mener partiformand Mette Frederiksen (S).

Udtalelserne faldt lørdag, da hun var inviteret til en debat på De Radikales nytårsstævne i Nyborg.

- Nummer 501 har det præcis lige så dårligt som de første 500. Derfor er der ikke i mine øjne nogen, der kan tillade sig at påstå, at verden bliver et bedre sted, fordi man redder de første 500, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- For alle her i lokalet ved godt, at selv hvis vi siger ja til 500 kvoteflygtninge, så er der millioner, der har det lige så dårligt. Så lad os diskutere det, sagde hun.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gik sidste år med i den daværende regerings beslutning om at suspendere kvoteflygtninge på ubestemt tid.

Det vakte opsigt og kritik af ledelsens linje på Socialdemokratiets kongres i september, at partiet ikke vil tage imod kvoteflygtninge, som er flygtninge, der kommer gennem FN efter en i forvejen aftalt fordeling.

Thorkild Simonsen mener, at det har betydning for verden, at Danmark går foran som et godt eksempel.

Derfor så han gerne formanden gøre det samme.

- Der er ikke nogen, der påstår, at verden bliver bedre. Men verdens holdning til lille Danmark bliver bedre, ved at vi viser forståelse for de mest trængte flygtninge. Og det var måske nok de 500, siger han. 

Læs også Humor og politik i Stakladen

Thorkild Simonsen fortæller, at han fik mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne på partiets kongres i september.

- To tredjedele af dem jeg talte med var enige med mig. Det er nok desværre, fordi man er bange for, at Dansk Folkeparti løber med alle stemmerne. Det tror jeg spiller ind, siger han.

For nylig udtalte den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt til Politiken, at hun også er ked af beslutningen:

- Det er rigtig ærgerligt, at Danmark ikke længere tager kvoteflygtninge. Det må jeg sige. Det var meget få mennesker, vi tog.