Them-borgere bliver belønnet for god opførsel

Borgerne i Them ved Silkeborg får adgang til et stort medborgerhus

01:54

Ni år uden problemer på byens selvbetjente bibliotek har givet pote for borgerne i Them. Ni år, hvor de har husket, at scanne deres bøger ind, slukke lyset og ryddet op efter sig på byens lokale selvbetjente bibliotek.

På grund af god opførsel vil borgerne ikke bare kunne låne bøger. De vil i fremtiden også have adgang til et helt medborgerhus.

- Jeg er sikker på, at borgerne sagtens kan finde ud af at passe på tingene, siger Karin Svendsen, der er bibliotekar på Them Bibliotek.

02:11

I hele Østjylland er selvbetjeningsbiblioteker en bragende succes. 

Luk video

Hans Peter Hansen låner mange bøger på Them Bibliotek. Seks bøger om måneden – gerne krimiromaner. Sammen med sin kone går han ofte på biblioteket efter aftensmaden for at finde en god bog.

Selv om byens bibliotek kun er bemandet med en bibliotekar mandag, tirsdag og onsdag, så kan han låne bøger fra biblioteket på hvilken som helst dag i tidsrummet 8.00-22.00.

Ikke afhængig af åbningstid

- Det, at man ikke er afhængig af en åbningstid, betyder faktisk mere, end man regner med. Hvis man skal bruge hjælp, kan man jo bare komme, når der er en bibliotekar, siger Hans Peter Hansen.

Borgerne har siden 2008 kunne lukke sig ind på biblioteket med deres sygesikringskort. I de ni år, der er gået, har der stort set ikke været nogen udfordringer. Det har fået kommunen til at udvide deres tillid til byen. Byens bibliotek bliver flyttet over i det eksisterende medborgerhus, det betyder, at Hans Peter Hansen og de andre beboere i Them i fremtiden kan låne bøger, computere, lokaler, printe og får adgang til et caféområde. 

00:43

Kun Odder Kommune har valgt ikke at oprette selvbetjente biblioteker. Hør kulturudvalgsformanden Anne Bonefeld (V) fortælle hvorfor her. 

Luk video

- Der har været et velfungerende medborgerhus og et velfungerende bibliotek, og nu slår vi så de to sammen til et stort kulturhus. Jeg tror, at folk vil være her længere tid, fordi de får mange flere tilbud, siger Line Streit, Teamkoordinator, Toftebjerg Medborgerhus.

Hans Peter Hansen ser frem til at kunne låne sine bøger i de nye omgivelser.

- Man kunne jo forstille sig, at medborgerhuset kommer til at henvende sig til et bredere publikum, og hvis det sker, så er det jo rigtig, rigtig godt, siger han.

Biblioteks- og Medborgerhuset bliver lige nu renoveret for flere millioner kroner, og håndværkere saver, borer og banker for at få huset klar til den 25. april, hvor det bliver indviet med en stor fest for byens beboere.

Du kan se mere om den positive historie fra Them i indslaget øverst på siden.