Tester østjysk målteknologi

Vil minimere antallet af forkerte dommerskøn

VM-finalen mellem Tyskland og England i 1966 er et af de mest berømte eksempler på en situation, hvor det vakte debat, om bolden var over stregen eller ej.

Østjysk teknologi skal for alvor stå sin prøve, når fodbolden i denne uge endnu et skridt i retning af at minimere antallet af forkerte dommerskøn

Det sker, når fodboldforbundet Fifa under VM for klubhold i Japan tester de to konkurrerende systemer, Hawk-Eye samt aarhusianske Goalref.

Begge systemer bruges til at afgøre, om bolden har været over mållinjen eller ej.

- Det bliver en stor dag, for det er første gang, at teknologien bliver brugt officielt i kamp. Indtil nu, har det kun været tale om eksperimenter, siger Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, ifølge Ritzau.

Kameraer og magnetfelter

De to systemer bruger henholdsvis kameraer og magnetfelter til at fastslå boldens præcise position.

Hawk-Eye kendes fra tennissporten, hvor man i de største turneringer har mulighed for at lade computersystemet vurdere, om en bold er inde eller ude.

Goalref er et nyt system, der oprindeligt blev udviklet af det danske firma Mercon, og som tyske Fraunhofer Institut senere har købt licensen til.

Det koster Fifa én million dollar at bruge de to systemer ved turneringen i Japan, men det bekymrer ikke Jerome Valcke.

Erfaringerne fra VM for klubhold bruges til at afgøre, hvem der skal levere mållinjeteknologi til den såkaldte Confederations Cup i Brasilien næste sommer.