Test dig selv: Er du lige så klog som en 6.klasses-elev?

I morgen deltager Bakkeskolen i Hørning i landsfinalen i paratvidens konkurrence for sjetteklasser. Se her om du ville kunne være med

Onsdag dyster de klogeste sjetteklasses-elever i landet til årets finale i konkurrencen Smart Parat Svar i Odense. De østjyske deltagere kommer fra Bakkeskolen i Hørning.

Eleverne herfra kvalificerede sig til finalen på fornem vis via en regional udgave af konkurrencen i begyndelsen af januar.

Spørgsmålene kommer inden for kategorier som traditioner, Danmark rundt, madglad, musik og sport, og nu har du så chancen for at teste dig selv med spørgsmålene.

00:25

Sådan så det ud, da eleverne fra Bakkeskolen kvalificerede sig til finalen. 

Luk video

For sidste års spørgsmål i finalen er offentlige, og nederst i artiklen kan du tage en del af dem og se, om du kan klare dig lige så godt som eleverne fra 6. klasse.

Smart Parat Svar er en landsdækkende læse- og videns quiz for sjetteklasser og er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Danmarks børnebiblioteker og TV 2 Regional.

Spørgsmål fra finalen i Klar Parat Smart 2016

Traditioner
1. Luciadagen kom til Danmark fra Sverige i 1940´erne, men historien om Lucia er meget ældre og stammer fra et andet land. Hvilket? 
2. Hvor mange år har et par været gift, når de fejrer guldbryllup?
3. Traditionen med at slå katten af tønden minder om en tradition i Latinamerika, hvor en figur af papmache i forskellige farver slås i stykker ved festlige lejligheder. Hvad kaldes denne papmache-figur? 
4. Skt. Hans Aften fejres 23. juni med bål, sang og taler. Man siger, at heksen på bålet flyver til Bloksbjerg. Men i hvilket land ligger Bloksbjerg? 

Danmark Rundt
1. Københavns højeste tårn er en del af landets mest betydningsfulde bygning, og åbnede for besøgende i 2015. Hvilken bygning er tårnet en del af? 
2. Den største ø i Kattegat ligger omtrent midtvejs mellem Frederikshavn og Göteborg. Øen er nok mest kendt for sin saltsydning, der er en velbesøgt turistattraktion. Hvad hedder øen? 
3. Dette slot er Europas bedst bevarede vandborg, og er i dag åben for publikum. Man kan bl.a. opleve en imponerende samling af veteranbiler, motorcykler, klædedragter og dukkehuse. Hvilket slot er der tale om? 
4. På denne ø i Østersøen sydøst for Sjælland findes Danmarks højeste kridtklinter, der er et af Danmarks mest kendte og besøgte naturområder. Der vokser mange sjældne planter i området, og på stranden kan man gå på fossil-jagt. Hvad hedder øen? 
 
Madglad
1. Man speger kød for at få det til at holde sig - både spegepølse og spegeskinke. At ”spege” er et gammelt udtryk, men hvad gør man egentlig, når man speger noget? 
2. Sarah Bernhardt kager består bl.a. af en lækker chokoladecreme og chokoladeovertræk. Men hvad udgør bunden på en Sarah Bernhardt kage? 
3. Når kokke skal skære meget tynde eller rillede skiver af f.eks. grøntsager, bruges et specielt værktøj, der har samme navn som et musikinstrument. Hvad hedder værktøjet? 
4. Chokolade laves af kakaobønner, som kommer fra kakaotræet. Hvilken verdensdel kommer kakaotræet oprindeligt fra? 
 
Musik
1. Til P3 Guld i oktober havde Martin Hedegaard fra X-Factor et comeback med sangen ”Levitate me”. Hvad kalder han sig nu? 
2. Denne kendte danske musiker fyldte 70 sidste år. Han har været medlem af Gasolin og omtales ofte som ”Danmarks nationalskjald”. Hvem er han? 
3. Scarlet Pleasure satte publikumsrekord på Northside Festivalen i juni sidste år. Hvad hedder bandets forsanger? 
4. Denne legendariske sanger døde i januar, få dage efter sin 69-års fødselsdag og udgivelsen af sit sidste album ”Blackstar”. Sociale medier svømmede over med minder og hilsner til sangeren. Hvem var han? 
 
Sport
1. En englænder vandt cykelløbet Tour de France for anden gang i 2015. Hvad hedder han? 
2. Racerføreren Christina Nielsen bliver den første danske kvinde i Le Mans, når hun sammen med Mikkel Mac og Johnny Laursen skal indgå på det danske Formula Racing hold i juni. Hvilket bilmærke skal de køre i? 
3. Morten Olsen takkede I 2015 af efter 16 år som træner for det danske herrelandshold. Hans efterfølger, Åge Hareide, blev hentet fra en nordisk klub. Hvilken?
4. Den internationale olympiske komite offentliggjorde sidste år, at Beijing skal være vært ved vinter-OL. Hvornår skal de være vært? 
 

Svar: Traditioner: 1: Italien. 2: 50 år. 3: Pinata. 4: Tyskland. Danmark Rundt: 1: Christiansborg. 2: Læsø. 3: Egeskov Slot. 4: Møn. Madglad: 1: Man salter og tørrer det. 2: Makron. 3: Mandolinjern. 4: Sydamerika. Musik: 1: Saveus. 2: Kim Larsen. 3: Emil Goll. 4: David Bowie. Sport: 1: Christopher Froome. 2: Ferrari. 3: Malmø FF. 4: 2022