Terma skal lede internationalt rumobservatorium

Lystrup-virksomheden Terma er blevet udpeget til at stå i spidsen for projekt, der skal foretage målinger og observationer fra Den Internationale Rumstation.

Teknologivirksomheden Terma, der har hovedsæde i Lystrup, skal både selv udvikle instrumenter til det internationale forskningsprojekt ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor) og koordinere den samlede indsats fra de deltagende lande og firmaer.

ASIM er et observatorium, der i 2014 skal placeres udvendigt på Columbus modulet, den europæiske del af Den Internationale Rumstation ISS.

Observatoriet skal overvåge og tage billeder af kæmpestore lyn, som fra tordenskyer slår opad til den elektrisk ledende ionosfære i 90-100 kilometers højde. De store lyn kaldes "røde feer", "blå stråler" og "elver". Formålet er at studere disse naturfænomener og forstå, hvad de betyder for atmosfæren og om de eksempelvis påvirker koncentrationen af vanddamp, ozon og kvælstofoxider (NOx-gasser), som har betydning for klimabalancen.

Det er første gang, Terma er totalenterprenør på rumudstyr til et program under den europæiske rumfartsorganisation ESA, og det er samtidig den største enkeltstående danske satsning i rummet siden Ørsted-satellitten.

Kontrakten mellem ESA og Terma har en samlet værdi på 138 millioner kroner.

Udover Danmark deltager Italien, Norge, Polen og Spanien også i programmet.