Telemedicin hjælper gravide

Det viser ny forskning fra Universitetshospitalet

Foto: Colourbox

Kvinder med komplicerede graviditeter må ofte køre i rutefart mellem hospitalet og deres hjem for at blive undersøgt. Men telemedicin kan gøre graviditeten lidt mindre belastende for disse kvinder. Det skriver Aarhus Universitetshospital, som står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse til TV 2 | ØSTJYLLAND.

I studiet med de gravide kvinder har forskerne undersøgt, om der kan spares ressourcer ved at lade gravide med svangerskabsforgiftning og for tidlig vandafgang blive i deres eget hjem og monitorere dem selv og barnet med telemedicinsk udstyr.

De kommende mødre skulle jævnligt lave hjertelydsregistrering på barnet, måle deres blodtryk og puls, tage urinprøver og besvare et spørgeskema. Resultaterne blev sendt til hospitalet via en tablet computer.

Færre personaleressourcer

Forskningsresultaterne viste, at personalet kunne spare tid ved, at kvinderne selv kunne indrapportere deres nøgletal. Især hos gravide, der ellers ville kræve indlæggelse. Desuden indikerede resultaterne, at de gravide var rigtig glade for den telemedicinske behandling.

- Tilbagemeldingerne fra de gravide har været utrolig positive. Vi har haft forbavsende få henvendelser om tekniske spørgsmål. Og min oplevelse har været, at kvinderne har været trygge i forløbet, fortæller Lone Holst, forskningsjordemoder på Aarhus Universitetshospital, i en pressemeddelelse.

- Telemedicin giver kvinderne mulighed for hyppigere kontrol, men de skal også tage ansvar på en anden måde, når de selv skal foretage målingerne og indsende data. De får meget større indsigt i deres eget forløb.