Teater-direktør: Københavneri

Kunstrådet favoriserer københavnske kunstnere, mener teaterdirektør fra Randers

Det er på ingen måder ligegyldigt, om man bor i København eller i Østjylland, hvis man som kunstner søger kunststøtte hos staten.

For selvom Statens Kunstråd skal fremme kunsten i hele Danmark, favoriserer rådet i den grad de københavnske kunstnere, der modtog 44 procent af de 421 millioner kroner, som rådet fordelte i 2010.

Den ulige støttefordeling er med til at skabe en kæmpe modstand mod kulturstøtten hos størstedelen af befolkningen, siger Peter Westphael, der er direktør for Randers Egnsteater og netop har forladt Statens Kunstråd.

- Hvis Danmark bliver ved med at dyrke denne her énmetropol-kulturstat, så bliver der skabt en kæmpe modstand mod kunst og kultur hos 80 procent af befolkningen. Alle folk vil gerne have kunst og kultur, men hvis folk tror, at det kun er noget, som man finder i København, så får de ikke et forhold til helheden, og så gider de ikke give nogen kulturstøtte overhovedet, siger Peter Westphael til DR Kulturnyt.

Pia Kjærsgaard kritisk
Også Pia Kjærsgaard, der er medlem af repræsentantskabet for Statens Kunstråd, er kritisk over for fordelingen.

- Det er ulideligt, at i det her lille land, er det København, som bliver positivt fordelt. Når det nu er statens midler, så er jeg slet ikke i tvivl om, at der skal en anden fordeling til, siger Pia Kjærsgaard.

Kulturelle visioner
Selvom størstedelen af befolkningen befinder sig i hovedstadsområdet er fordelingen af kunstkronerne stadig ulige. De markante forskelle får Peter Westphael til at efterlyse mere landsdækkende kulturelle visioner.

- Det er jo virkelig ikke godt. Vil skal have mere kunst og kultur i hele landet, og vi skal have nogle visioner for hele Danmark, hvis vi skal bevæge os kulturelt, siger Peter Westphael, der konkret foreslår, at man flytter kunstnere og støttekroner til provinsen.

- Man kunne for eksempel forestille sig at flytte Folketeatret til Aarhus. Det ville jo betyde, at en masse kulturarbejdspladser flyttede med, og det kunne være med til at udligne fordelingen, siger Peter Westphael.

Kilde: DR Nyheder