Tang kan bruges til biogas

Masser af energiressourser i farvandene

Det flyder med energiressourser i farvandene omkring Danmark. Tang kan nemlig blive en vigtig kilde til fremstilling af biogas og dyrefoder i løbet af fem år.

Sådan lyder vurderingen fra tangforsker ved Aarhus Universitet Annette Bruhn, der netop har færdiggjort en rapport om tangproduktion.

Rapporten tager udgangspunkt i resultater fra et større forskningsprojekt under AlgeCenter Danmark i Grenaa.

- Vi har dokumenteret, at tang kan bruges som biomasse til produktion af biogas. Desuden kan proteinet i tang bruges i dyrefoder og erstatte eksempelvis soja, siger Annette Bruhn til DR Østjylland.

Potentialet i tang er først på vej til at blive foldet ud. Der dyrkes tang ud for Hou og Horsens, og de første eksperimenter med at udnytte tang som dyrefoder og biogas er så småt på vej, siger Annette Bruhn.

- Der bliver for eksempel allerede brugt tang i et biogasanlæg i Solrød, siger hun.

Området omkring Grenaa egner sig perfekt til at sætte en større tangproduktion i gang, men alle anspekter omkring dyrkning af tang skal undersøges til bunds, inden man kan begynde at høste tang i stor målestok.

- Det er Kystdirektoratet, der skal give tilladelsen, og derfor skal eventuelle negative konsekvenser undersøges. Det kan være, at tang kan rive sig løs og skabe problemer med iltsvind, som man kender det fra muslingefarme. Der kan også være tale om smittespredning til naturlige populationer eller fra naturlige populationer. Det skal også undersøges, siger Annette Bruhn.

I løbet af den tre-årige projektperiode har AlgeCenter Danmark opbygget et netværk af 20 virksomheder i Danmark, der står på spring til at bruge tang i produktionen, og Annette Bruhn vurderer i følge DR Østjylland, at mange vil være beskæftiget med tangproduktion i Danmark om ti år.

AlgeCenter Danmark i Grenaa har fået ti milloner kroner fra Region Midtjylland og EU, og bag det står Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Havets Hus og Kattegatcentret.