Tak, du ramte plet: Randers får flere talende skraldespande

Nu kommer der yderligere 10 af de intelligente skraldespande op i den kronjyske by

Snart er der i alt 30 af de talende skraldespande i Randers.

For en måned siden fjernede Randers Kommune 100 gammeldags skraldespande i bymidten for at erstatte dem med 20 talende og interaktive af slagsen. Initiativet har været en så stor succes, at der nu kommer 10 mere.

De nye bliver sat op ved Justesens Plæne langs Gudenåen og Jens Otte Krags Plads.

- Der var mange, der tvivlede på, om 20 skraldespande kunne erstatte 100 spande. Det viser sig heldigvis, at borgerne gerne vil gå lidt længere med deres affald. Samtidig har de nye lukkede spande bevirket, at fuglene ikke længere kan sprede affaldet, så de nye spande har indtil videre gjort en stor forskel, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Randers Kommune, Frank Nørgaard (DF), i en pressemeddelelse.

Det er en skraldespand som denne, der nu kommer flere af i Randers på Justesens Plæne og Jens Otto Krags Plads.  Foto: Randers Kommune

De talende spande, der selv presser affaldet sammen ved hjælp af solceller, og som selv giver besked, når de skal tømmes, har givet driftsfolkene i kommunen tid til at lave andet arbejde end at tømme spande. Samtidig er der blevet mindre henkastet affald på gaderne.

Den tendens håber kommunen nu kan sprede sig til to af de meget besøgte pladser i byen.

Læs også Det flyder med skrald i de østjyske skove

- Der kommer mange unge mennesker og hygger sig både på pladsen og på plænen om sommeren. Vi ved af erfaring, at det generer en hel del affald. Vi håber derfor, at de talende skraldespande vil motivere de unge til at smide deres dåser og papir i de nye spande, så stederne bliver renere og pænere, siger Frank Nørgaard.

Borgerne i Randers fik muligheden for at komme med bud på, hvad skraldespandene skulle sige, og mange af kommentarer er derfor skabt af randrusianerne selv.

TV2 ØSTJYLLAND lavede i slutningen af april et indslag om de nye skraldespande. Det kan du se herunder. 

01:00 Luk video