Tætte valg kan lokke vælgere

Forsker spår om flere borgere ved valgsteder

Ved sidste valg var det omkring hundrede stemmer, der afgjorde, hvem der fik borgmesterkæden i Norddjurs og Silkeborg kommuner - og meget tyder på, at det igen bliver tæt løb i flere østjyske kommuner. Det fortæller DR Østjylland.

De tætte valg kan lokke flere borgere til valgstederne og ifølge Peter Bjerre Mortensen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, er det helt naturligt.

- Det kan sådan set være meget rationelt som vælger at overveje om det overhovedet har betydning at gå hen at stemme, eller om valget er afgjort på forhånd. Valgets tæthed har en betydning, og jo tættere valget er, jo højere bliver valgdeltagelsen alt andet lige, siger han.

Ifølge Peter Bjerre Mortensen er der en lang række faktorer, der afgør, om vi går ned og stemmer, men i de kommuner, hvor kampen er tæt, peger han på, at politikerne også godt ved, at de skal kæmpe for en sejr.

- Når valget er tæt er det lettere at mobilisere partimedlemmer og kampagnemedarbejdere til at gøre en ekstra indsat, og det får så dem til at få flere vælgere til at stemme, og dermed forhøje valgdeltagelse, siger Peter Bjerre Mortensen.

Ved sidste kommunalvalg i 2009 var stemmeprocent på landsplan 65,8 procent, det laveste i 35 år.

Kilde: DR Østjylland.