Syv års fængsel til tricktyve

Dømt for flere end 75 tricktyverier

Det var en gennemgang af overvågningsbillederne fra flere tankstationer, der bragte politiet på sporet af tyvene.

Seks mænd i alderen 29-48 år fra det vestlige Aarhus er til sammen blevet idømt over syv års fængsel for flere end 75 tricktyverier.

Tyverierne har fundet sted i Jylland og på Fyn, hvor mændene er sluppet afsted med cigaretter og klippekort til en samlet værdi af knap 1 million kroner. Det oplyser Østjyllands Politi.

Alle tyverierne har fundet sted i en to-årig periode fra 2010 til januar 2012 og fremgangsmåden har hver gang været den samme:

I en gruppe på tre til fem mand har mændene besøgt tankstationer og kiosker. Her har nogle sørget for at lokke ekspedienten væk fra kassen, eller distrahere vedkommende, mens de andre har tømt butikken eller lageret for primært cigaretkartoner og klippekort.

Det er hver gang lykkedes tricktyvene at slippe afsted med varer til en værdi af mellem 3.000 og 93.000 kroner, oplyser politiet.

Genkendt på video
Tricktyvene blev fældet, da en politiansat på Østjyllands Politis lokalstation i Aarhus Vest sidste forår begyndte at ane et mønster i de overvågningsbilleder, han jævnligt kigger igennem. Han begyndte at samle sager fra hele Jylland og Fyn, og genkendte flere personer med relation til Aarhus Vest.

Det førte i juni sidste år til anholdelse af i alt seks mænd fra det vestlige Aarhus, der alle er i familie med hinanden. De fleste af dem er danske statsborgere med kurdiske rødder, men er opvokset i Mellemøsten.

Hårde domme
Retten i Aarhus har nu afsagt dom over de seks mænd. Og det er hårde domme set i lyset af, at der for de flestes vedkommende kun er tale om butikstyveri, mener anklagemyndigheden.

En af tricktyvene er blevet idømt en behandlingsdom der løber i fem år. En anden, der er hollandsk statsborger, har fået ni måneder og udvisning af Danmark. To andre har fået et år og ni måneder, mens den sidste har fået den hårdeste dom, der lød på to år og tre måneder. Her var det en skærpende omstændighed, at han i et af tilfældene truede ekspedienten og derfor blev dømt for røveri, skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Retten har lagt vægt på, at tyverierne har været aldeles velorganiserede og systematisk planlagt, og at de er udført i fællesskab af professionelle. Det har også været en skærpende faktor, at der har været tale om tricktyverier, siger senioranklager Charles Conrad, der har flere lignende sager undervejs med personer, der har relation til de dømte.