Syge som sundhedsguider

Psykisk syge skal lære andre at leve sundt

Folk med en psykisk sygdom i Syddjurs Kommune skal være sundhedsguider.

Det er resultatet af projektet "Sundere liv i Socialpsykiatrien". Her har udvalgte tilbud i Region Midtjylland siden 2012 arbejdet med forskellige tiltag for at gøre livet sundere for borgere med en psykisk sygdom.

Undersøgelser viser nemlig, at de lever 15-20 år kortere end den øvrige befolkning og har flere livsstilssygsomme. For det kan være svært at overskue at leve sundt, når man har en psykisk sygdom.

Det ved maniodepressive Aase Nielsen alt om.

- Jeg havde ikke overskud til at tænke over, om jeg handlede sunde varer i supermarkedet, så der var mest kartofler på middagsbordet og ikke rigtigt nogle grøntsager, siger hun til DR Østjylland.

Men nu er hun blevet sundhedsguide sammen med tre andre. Heraf to ansatte på Syddjurs Bostøtte og Aktivitet. En af dem er Anette Sørensen, som er koordinator på projektet. Hun mener, at det bliver nemmere at få folk til at vælge en sundere livsstil, hvis nogle af sundhedsguiderne selv er brugere.

- Sundhedsguiderne skal være rollemodeller og inspirere de andre brugere. Det er et ligeværdigt samarbejde mellem borgere og medarbejdere. De kommer til at deltage i udvikling af sundhedspolitikker omkring kost og bevægelse, og det skal være muligt, at brugerne kan henvende sig til en sundhedguide med spørgsmål om kost og bevægelse, siger hun til DR Østjylland.

Bruger Aase Nielsen har allerede gennem sin nye rolle fået flere grøntsager på bordet og håber, hun kan hjælpe andre til det samme. Projektet "Sundere liv i Socialpsykiatrien" kulminerer i dag på en dialogkonference i Viborg, hvor 30 tilbud i Region Midtjylland skal inspirere hinanden med deres tiltag.