Syddjurs er vært for teaterfestival: Regnes blandt verdens største af sin art

I denne uge er en stor børn- og unge teaterfestival rykket til det syddjurske land. Og den regnes blandt verdens største af sin art

Teater alle vegne. I disse dage er hele Syddjurs nemlig omdannet til en kæmpestor scene. Børne- og ungeteatre fra hele verden er samlet til teaterfestivalen, Aprilfestival, der regnes blandt verdens største af sin art.

quote Det var super fedt. Det var godt stillet op, og det var nogle rigtig flotte dukker og ting, de lavede.

Felicia Thrane, 12 år, Eskerod

Hvert år finder festivalen vej til en ny kommune, og i år er det Syddjurs' tur til at danne ramme om de mange forskellige teateroplevelser. Heriblandt det fransk-norske dukke- og animationsteater "Ashes" med Plexus Polarie, der er blandt de bedste på internationalt niveau.

Her står tre franske dukkeførere og giver liv til forestillingens mange skabninger. Og det er noget, der gør indtryk på publikum.

- Det var super fedt. Det var godt stillet op, og det var nogle rigtig flotte dukker og ting, de lavede, siger 12-årige Felicia Thrane fra Eskerod.

- Jeg synes, det var imponerende, at de kunne være tre mennesker om at føre så mange dukker, siger 12-årige Cilja Lillelund fra Syddjurs.

Her ses et billede fra forestillingen "Ashes" med Plexus Polaire. Det er dukke- og animationsteater på højt internationalt niveau. Øverst i artiklen kan du se mere i dagens indslag.
Her ses et billede fra forestillingen "Ashes" med Plexus Polaire. Det er dukke- og animationsteater på højt internationalt niveau. Øverst i artiklen kan du se mere i dagens indslag. Foto: Ashes - Plexus Polaire

Appetit på mere kultur

Over 150 forskellige forestillinger spiller i løbet af de otte dage, festivalen varer. Og i Syddjurs er man glade for, at den nu har fundet vej til dem.

- Udbyttet er både kort- og langsigtet af sådan en festival, fordi det er direkte 'payoff', da det er i denne uge, hvor alle vores skole- og institutionsbørn får teater. Men på længere sigt giver det også appetit på mere kultur, siger Lene Bjarke Skov, der er teamleder for kultur i Syddjurs Kommune.

Her ses endnu et eksempel på en af de over 150 forskellige forestillinger.
Her ses endnu et eksempel på en af de over 150 forskellige forestillinger. Foto: Den lilleprins - Teater Next

Og de førnævnte dukker - og ikke mindst de mange andre forestillinger - er noget, der også har gjort indtryk på Lene Bjarke Skov.

- Jeg er 'blown away'. Og det er jeg som regel, når jeg ser børneteater. Det er de bedste teateroplevelser, jeg har haft i mit liv. Det er teknikken, og dét det handler om - altså hvor meget det kan røre ved en. Det, synes jeg, er fantastisk, siger hun.

Aprilfestival

Alle børn fortjener godt kvalitets-teater

Aprilfestival er teater for små og store. Det arrangeres af Teatercentrum - et kompetencecenter under Kulturministeriet for udbredelse og formidling af scenekunst til børn og unge. Og i år er det så i samarbejde med Syddjurs Kommune.

quote Vi synes, at børn i hele landet fortjener at få noget rigtig godt kvalitets-teater.

Henrik Køhler, direktør, Teatercentrum

Henrik Køhler, der er direktør for Teatercentrum, er ikke i tvivl om, hvorfor festivalen er vigtig.

- Vi synes, at børn i hele landet fortjener at få noget rigtig godt kvalitets-teater. Og det er derfor, at den her festival turnerer, hvor vi flytter til en ny kommune hvert eneste år, siger han og uddyber:

- Hvert år kan vi så møde nogle nye børn, som får muligheden for måske at opleve teater for første gang i deres liv. Og vi håber, at dét bliver et livslangt ægteskab med børnene, siger Henrik Køhler.

Du kan se interviewet med Henrik Køhler her, da vi tirsdag sendte live fra teaterfestivalen.

Men teatret skal også konkurrere med andre underholdningsmedier - dog er Henrik Køhler ikke i tvivl om, hvordan de skal fange børn og unges interesse. For ham er teater nemlig en helt særlig ting, der ikke umiddelbart kan ligestilles med diverse underholdningsmedier.

- Teater er jo noget helt særligt, fordi det jo er et levende møde. Det er rigtigt, at børnene er optaget af mange digitale medier, men dét at stå til stede i et rum levende over for nogle andre mennesker, det er en helt særlig oplevelse, som giver noget, som ingen af de andre medier kan. Og derfor er vi overbeviste om, at teater vil fortsætte - også i fremtiden, siger Henrik Køhler. 

Vejbump

play Beboere raser mod nye vejbump: - Det er ikke til at holde ud

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog Danske forskere: Lægemidlet Remdesivir kan ikke reducere coronadødelighed

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud

Helle Vestergaard Knudsen Nørderi

play Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre