Svedig samling lugter stadig

Gemmer 300 fodboldtrøjer under jorden

02:08

1 af 2

Dybt under jorden et ukendt sted i Østjylland findes der et helt særligt pengeskab. Her gemmer fodboldfan Jesper Herholt nemlig sin store samling af fodboldtrøjer.

Jesper Herholt bruger hver eneste dag tid på sin passion. Nogle dage kan han bruge flere timer på fodboldtrøjerne, særligt hvis han er ved at få fingre i en ny til samlingen, der i dag består af 300 trøjer fra ind- og udland.

- Jeg sidder og søger efter nye trøjer, taler med andre om trøjerne og søger efter billederne og kampfakta om trøjerne. Hver trøje er jo en del af klubbens historie, og hver trøje har været en del af en kamp som aldrig kommer igen, siger samler Jesper Herholt, der er aktuel med bogen Blod, Sved og Fodboldtrøjer.

Samlingen tæller sjældenheder som Marco Van Baastens trøje fra semifinalen mod Danmark i 1992 og i den kuriøse afdeling en Manchester City-trøje, der er blevet båret af spilleren Kompany og som stadig lugter af sved.

Kampen om de helt særlige fodboldtrøjer er for Jesper Herholt, den bedste del af hobbyen.

- Når man sidder og kæmper med de andre (samlere red.) på en auktion, og man så får den, så er det bare pisse fedt, når det så lykkes, siger Jesper Herholt.

Den dyreste fodboldtrøje som nogensinde er handlet er dog ikke i Jesper Herlots besiddelse. Det er nemlig den brasilianske fodboldlegende Pele's trøje fra verdens- mesterskabet i 1970. Den blev i 2002 solgt for 1,3 milioner kroner på en auktion i London.

Se en række af Jesper Herholts elskede fodboldtrøjer i nyhedsindslaget øverst i artiklen.