Succes med Mariager Fjord

Kommune har succes med at holde Mariager Fjord ren

02:00

1 af 2

Mariager Fjord har gentagne gange lidt af iltsvind på grund af spildevandsudledning og varme somre. Men med en stor indsats håber kommunen nu, at iltvind snart kan være fortid.

- Der er ilt i vandet og også i de øverste meter, siger Jens Kalør, der er miljøtekniker i Mariagerfjord Kommune.

Kommunen har i årevis kæmpet med problemer med alger og iltsvind i Mariager Fjord, og tilbage i 1997 var alt liv i fjorden dødt.

- Det var frygteligt at se, dengang den var fuldstændig død, hvor ålene lå og gispede efter vejret, fortæller Hanne Larsen, der er pædagog fra Skjellerup.

Se: Mariager Fjord: Så slemt var det

Mariager Fjord er ekstra udsat for iltsvind, da fjorden har en noget speciel udformning.

- Vi har en lav ydrefjord og en dyb inderfjord, som fungerer ligesom en sø, og derfor bliver vandet ikke skiftet ret meget ud, forklarer Jens Kalør.

Men nu er kommunen godt på vej med arbejdet for at forhindre, at fjorden dør hen igen.

Se: Fisk skal svømme rundt med ilsvindsmålere

- I kommunen har man prøvet på at fjerne alt spildevand fra kommunen gennem vores spildevandsplan, som over en lang årrække nu er ved at være i mål med at få nedlagt rensningsanlæggene, som har udløb til fjorden, siger Jens Kalør.

Han fortsætter:

- Vi har en vision i kommunen om, at det skal være et godt sted at arbejde, et godt sted at bo og et godt sted at leve. For at kunne leve op til det, er det meget vigtigt, at fjorden har det godt.

Du kan se mere om Mariager Fjord i tv-indslaget øverst på siden.