Succes med affaldssortering

Nyt sorteringsanlæg kører på skinner

Foto: Randers Kommune

Det er spild, hvis metaldåser og emballage af hård plastik ryger ud sammen med husaffaldet. Det kan nemlig genandvendes i stedet for at gå op i røg på en forbrænding.

I Randers har de succes med et nyt sorteringsanlæg, der er blevet indkørt siden årsskiftet, og officielt er blevet indviet den 23. maj.

Sorteringsanlægget skiller glasflasker, metaldåser og plastbøtter fra hinanden. På den måde kan materialerne sendes til genanvendelse, og det nye system fungerer.

 

- Alt tyder på at husholdningerne i Randers Kommune har forstået budskabet. Vi modtager i hvert fald en stadig stigende mængde metal og plast sammen med glasaffaldet, lyder det fra sektionsleder Jørgen Niemann i en pressemeddelelse fra Randers Kommune.

God økonomi i affaldet

Det nye sorteringsanlæg, der er en udvidelse af et eksisterende flaskesorteringssystem, har kostet cirka tre millioner kroner, og gør det muligt at maskinsortere metaldåser i magnetiske og ikke-magnetiske metaller.

De forskellige plast-typer der kan genanvendes, bliver håndsorteret efter plasttype. Og det er en god forretning at sende glas, metal og plast til genanvendelse.

- I stedet for at vi skal betale 600-700 kroner pr. ton i afgift for at sende de genanvendelige materialer til affaldsforbrænding, får vi nu i stedet en indtægt på op til 4.000 kroner pr. ton metal og 400 kr. pr. ton plast, mens glas er mere eller mindre udgiftsneutralt. Vi altså både sparer og tjener penge på samme tid. Derfor er vi selvfølgelig utrolig glade for, at husholdningerne så hurtigt har taget den nye ordning til sig, siger Jørgen Niemann.

I Randers Kommune er det målet, at der skal genanvendes mindst 370 tons metal og 200 tons plast om året fra 2016.