Succes i Gellerup skyldes ildsjæle

Antallet af anmeldelser om kriminalitet i boligområdet Gellerup er halveret gennem det seneste år. Succesen tilskrives i høj grad en stor frivillig indsats

06:45

1 af 2

Gennem mange år har kriminalitet været et problem i det vestlige Aarhus - nærmere bestemt i boligområderne Gellerup og Toveshøj. Men nu ser udviklingen ud til at være vendt med en halvering af kriminaliteten. Fra flere sider lyder det, at en stor del af æren skal tilskrives de frivillige.

- De frivillige i områdets foreninger er gået sammen med myndighederne om det, vi kalder Beredskabet. Her bliver der taget initiativ, hvis der er optræk til uroligheder, og så mødes vi og ringer til hinanden, fortæller en af de frivillige, Chadi Ali Kayed fra Den integrerede klub i Gellerup.

Halvering af kriminaliteten i Gellerup

Han forklarer, at det har hjulpet meget, at foreningerne hurtigt er synlige, og det får mange af de unge til at droppe den kriminalitet, de muligvis havde planer om.

- Kriminaliteten og hærværk i området er faldet markant, og det er en stor cadeau til de frivillige. Derfor fortsætter vi også vores arbejde, slår Chadi Ali Kayed fast.

Borgerne tager ansvar

Fra Østjyllands Politi er meldingen stort set den samme. Herfra vil man også gerne rose samarbejdet mellem dem og foreningerne.

- Der er mange årsager til halveringen, og en af dem er helt klart samarbejdet mellem os og borgerne, der har taget ansvar. De fleste i Gellerup vil gerne gøre en forskel, siger politikommissær hos Østjyllands Politi, Jens Espensen.

Fodboldklub får æren for et fald i kriminalitet i Gellerup

Det er oprettelsen af Beredskabet, der gør en forskel.

- Med deres indsats kan vi koncentrere os om den virkelige kriminalitet. De gode borgere tager sig af dem, der er på kanten eller på vej til at gøre noget, de ikke skulle have gjort, forklarer Jens Espensen.

Samtidig pointerer politikommissæren, at faldet i antallet af anmeldelser også kan skyldes, at flere af de hårdkogte kriminelle lige nu sidder inde.

I videoen øverst kan du høre interviews med Chadi Ali Kayed og Jens Espensen. Her kommer de også med deres syn på de forandringer, som er på vej i området.