Styr på pillerne

Elever tager kampen op med fejlmedicinering

Mange danskere bliver hvert år fejlmedicineret.

Det vil en gruppe studerende fra Teknisk Gymnasium i Aarhus Midtby nu forsøge at sætte en stopper for.

De tre HTX-elever, Malte Spence, Carsten Stoltenberg og Mathias Lynnerup Jakobsen har opfundet en helt ny form for pilledispenser.

Pilledispenseren er i modsætning til den traditionelle pilleæske elektronisk og kan via en app på mobilen fortælle, hvornår pillerne skal tages og kan samtidig dosere det rigtige antal piller.

Den nye fremgangsmåde indebærer en mindre risiko for fejl hos både brugere og plejepersonale.

Særlig fordel for epilepsi-patienter

En af de sygdomme, hvor fejlmedicinering er markant, er epilepsi. 50.000 danskere lider af epilepsi og hvert 10. anfald skyldes fejlmedicinering.

Netop den sammenhæng satte kreativiteten i gang hos den ene af de de tre opfindere, som har en lillebror med epilepsi.

- Min lillebror har en traditionel pilleæske, som han skal tage pillerne fra. Han skal tage dem ca. hver 12. time, men det sker, at han glemmer det, og så er der problemer. Jeg tænkte, at det må kunne gøres smartere f.eks. via en kobling til en Smartphone. Heldigvis havde vi det første brainstormingsmøde i vores projektgruppe dagen efter, og både Malte og Mathias var med på ideen, siger Carsten Stoltenberg i en pressemeddelelse.

Se: Kæmper for pille-idé

De tre studerende har selv opfundet konceptet helt fra bunden.

Pilledispenseren er på størrelse med en køkkenrulle, og netop udseendet har også gruppens bevågenhed, for pille-dispenseren skal ikke gemmes væk. Den skal kunne stå frit fremme for eksempel i køkkenet, så den er en naturligdel af hverdagen.

- Desuden skal den være så simpel, at alle kan bruge den. Jeg prøvede den af på min mormor på 77 år, og hun klarede det fint, men ellers er fordelen ved vores opfindelse, at andre kan programmere den for brugeren via nettet, siger Mathias Lynnerup Jakobsen i en pressemeddelelse.

På torsdag skal de tre studerende deltage i en konkurrence på Campus Vejle om at blive regionens bedste i produktudvikling.

Hvis de klarer sig godt, har de mulighed for at deltage i finalen ved DM i Teknologi i København den 5. september, hvor uddannelsesminister Morten Østergaard overrækker præmierne.