Studerende flytter ind på plejehjem

En række tidligere plejeboliger på Hørgaardsvej i Risskov nu lavet om til kollegium. Det betyder, de studerende bor dør om dør med plejehjemsbeboerne

02:28

I de kommende uger ser vi her på TV2 | ØSTJYLLAND på, hvordan det er at være ny studerende i vores region. Især hvis man mangler tag over hovedet.

I Aarhus har kommunen løst en del af boligudfordringen ved at sende studerende på plejehjem - her bor de i nedlagte plejeboliger dør om dør med de ældre.

En af dem, der er flyttet ind, er Frederik Vesterbæk Mortensen, der har boet i det gamle plejehjem på Hørgaardsvej i Risskov i et halvt år.

Læs også Massiv mangel på studieboliger gør skurvogne populære

- Det er meget hyggeligt, når der er ældre mennesker, der tripper op og ned, og skal ned til fitnessrummet eller til fællestingene, fortæller Frederik Vesterbæk Mortensen i trappeopgangen.

Han er en af de 24 unge, der bor i de nedlagte plejeboliger.

- Til at starte med havde jeg lidt mine tanker. Men man glemmer det en lille smule, når man bare er omgivet af en masse unge mennesker, siger Frederik Vesterbæk Mortensen.

To plejehjem omdannet
For tre år siden fandt Aarhus Kommune på at bruge en række nedlagte ældreboliger til kollegium.

I dag findes der to kollegier i tidligere plejehjem i Aarhus Kommune, hvori der samlet bor 50 studerende. På Hørgaardsvej er de nærmeste naboer til kollegiet stadig plejehjemsbeboere.

Læs også Studerende vil have hele lejligheder for sig selv

- Jeg synes, det er et fantastisk initiativ. Og jeg synes, det er nogle super muligheder for at danne noget fællesskab på tværs af generationer. Så jeg kan næsten ikke ønske mig bedre, siger Birgitte Thorup, der er leder på plejehjemmet Hørgaardsvej.

Drømmer om fællesarrangementer
Den seneste tid har der ikke været mange fælles arrangementer mellem de unge og plejehjemsbeboerne. Men plejehjemslederen håber på at få opbygget et netværk mellem de unge og de gamle i fremtiden.

- Mange af vores beboere, de lever i nuet i øjeblikket. Og det at møde et ungt menneske, der kan fortælle ting fra livet nu, men også i høj grad kan lytte til den erfaring og hele det liv, som man har udlevet, når man er kommet hertil. Det synes jeg er fantastisk, siger Birgitte Thorup.

Frederik Vesterbæk Mortensen er ikke i tvivl.

- Det er da fantastisk at bruge nogle tomme. Så længe det går godt for begge parter, så er det fantastisk. Jeg klager ikke. Jeg synes, det er dejligt at bo her, siger Frederik Vesterbæk Mortensen.