Studerende bruger ulovlige piratkopier

Knap hver anden studerende har hentet computerprogrammer uden at betale, viser stikprøve i blandt andet Århus

Microsoft ærgrer sig. I alt piratkopierede danskerne for 1,2 milliarder kroner i 2008 Danske studerende bruger ulovlige computerprogrammer, de enten har downloadet eller fået af en bekendt.

Det viser en stikprøve, metroXpress har foretaget blandt 412 studerende på videregående uddannelser i Århus og København.45,6 procent af de adspurgte fortæller, at de har installeret et kopiprogram i forbindelse med studiet.

Advokat for Business Software Alliance Niels M. Andersen er ikke overrasket.

- Vi ved, at hver fjerde software-program installeret på en dansk computer er ulovligt, så tallene bekræfter problemet, siger han til metroXpress.

Det er især Microsoft Office, der bliver downloadet ulovligt. Kontorpakken indeholder skriveprogrammet Word og andre studierelevante programmer. Education Manager hos Microsoft Julich Wiberg ærgrer sig over resultatet af stikprøven.

- Man har et billede af, at programmer er dyrere, end de i virkeligheden er. Vores største udfordring er at oplyse bedre om vores tilbud, siger han.

Microsoft har for nylig halveret prisen på Office, så den i dag koster 400 kroner for studerende. Men det er stadig dyrt, når man er på SU.

- Der er mange udgifter i forbindelse med studiestart, så selv om det er billigere, så er det stadig mange penge, siger levevilkårsordfører for Danske Studerendes Fællesråd Laura Toftegaard Pedersen.

Software-industrien mistede 1,2 milliarder i tabt fortjeneste på grund af piratkopiering i Danmark i 2008.

Stikprøver Et elektronisk spørgeskema blev sendt ud på udvalgte fakulteter på Århus, Roskilde og Københavns Universitet samt Danmarks Journalist- og Mediehøjskole. 412 besvarede spørgeskemaet. 45,6 procent svarede, at de har installeret ulovlige programmer på deres computer i forbindelse med deres studie.