Strammer sigtelse mod bombemand

Politiet strammer sigtelsen mod manden, der nu er sigtet for at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten i Viby

Politiet har gravet flere beviser frem i sagen mod den tjetjenske bombemand Lors Doukaev. Han sidder varetægtsfængslet, efter at en bombe sprang i hænderne på ham på Hotel Jørgensen i København den 10. september i år.

Politiet har derfor strammet sigtelsen mod manden, der nu er sigtet for at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten i Viby ved Århus.

Hidtil har sigtelsen kun lydt på, at Lors Doukaev havde fremstillet en farlig bombe, men politiet har tidligere meldt ud, at der nok var tale om terror.

Det er blandt andet undersøgelser af mandens computer og andre tekniske undersøgelser, som er foregået i samarbejde med belgisk politi, der har fået politiet til at skærpe sigtelsen mod Lors Doukaev.

- Det har givet nogle indikationer på, at han ville begå terror, men jeg vil ikke komme nærmere ind på undersøgelsen af computeren, siger politiadvokat Jens Rasmussen fra Københavns Politi.

Blev anholdt 10. september
Lors Doukaev blev anholdt den 10. september i H.C. Ørsteds Parken i København. Her havde han søgt tilflugt efter en bombeeksplosion på et toilet på det nærliggende Hotel Jørgensen.

Lors Doukaev blev såret ved eksplosionen, men nægter sig skyldig i sagen og vil i øvrigt ikke fortælle politiet noget som helst.

Efterforskningen har ifølge politiadvokat Jens Rasmussen vist, at Lors Doukaev havde en bombe med i bagagen, da han ankom til Danmark fra Liege i Belgien.

- Af en eller anden grund bruger han ikke den bombe, han har med. Om den ikke virker eller hvad, er ikke til at sige, men det korte af det lange er, at han beslutter sig for at lave den om, siger Jens Rasmussen.

Angiveligt var det i forbindelse med Doukaevs påståede fiksfakserier under ændringen af bomben, at den røg i luften på hoteltoilettet.

Hævn for Kurt Westergaard
Politiet oplyser, at der var tale om en brevbombe, som angiveligt skulle sendes til Jyllands-Posten i Viby ved Århus som en hævn for bladtegneren Kurt Westergaards muhammedkarrikaturer.

Ifølge politiets sigtelse var det Doukaevs hensigt at slå folk på Jyllands-Posten ihjel, hvilket ville være egnet til at opskræmme den danske befolkning. Og dermed er der tale om en overtrædelse af straffelovens terrorparagraf.

Politiet venter, at sagen er færdigefterforsket en gang i februar. Inden da skal Københavns Byret den 10. januar tage stilling til, om Lors Doukaev fortsat skal være varetægtsfængslet.

Det skal retten gøre hver fjerde uge. Når efterforskningen er slut, skal først statsadvokaten, derefter Rigsadvokaten og siden justitsministeren tage stilling til, om der skal rejses tiltale for forsøg på terrorisme.