Støtte til skæve idéer

Forsker i tv-serier, klonede grise og pubertet

32 af Aarhus Universitets bedste idémagere får nu mulighed for at afprøve, om deres forskningsidé har potentiale til mere.

De er nemlig blevet belønnet med 50 millioner kroner fra universitetets forskningsfond gennem forskningsprogrammet AU IDEAS.

Målet er at få afprøvet ideer, som ellers ikke ville blive det. Det fortæller Morten Kyndrup, der er Professor på Aarhus Universitet, og som har været med til at bedømme ideerne.

- Gennem en lang forskerkarriere får man rigtig meget på CV'et og flere publikationer. Det betyder så også, at forskningsmidlerne netop ofte går til de tunge drenge med mange år på bagen.

Nu kan andre så komme på banen og ideerne spænder helt fra undersøgelser af danske TV-serier til kloning af grise. Projekter der altså nu kan realiseres, og det er vigtigt, mener Morten Kyndrup.

- Mange forskere klumper sig om det samme, fordi det ofte er der stillingerne og pengene er, men derfor er det også vigtigt, at der er nogle midler til at sende folk i en anden retning. Det er vigtigt for både forskningen og forskerne selv, som får mulighed for at gå dybere ned i deres egne ideer.

Cecilia Hansen er en af de 32 heldige. Hendes idé er at undersøge, hvad det betyder at gå tidligt eller sent i puberteten.

- Det er rigtig godt, at Aarhus Universitet også belønner den gode ide, for det er jo ikke sikkert at dem med de længste CV'er også har de bedste ideer, og så risikerer vi jo at gå glip af en masse viden.